Jeugdtoneel Canteclaer staat zes keer op scène:“Enorm gemotiveerd”

Kim Rigole, op de voorgrond, regisseert het jeugdgezelschap van Cie Tabloo. (foto WO) © wilfried Ossieur
Redactie KW

Om de twee jaar neemt de jeugdafdeling Canteclaer van toneelgroep Cie Tabloo een toneelstuk voor haar rekening. Vanaf 6 november staan de kinderen zes keer op de planken in basisschool De Kleine Prins met ‘De nieuwe kleren van de keizer’ in een regie van Kim Rigole.

“Met Canteclaer brengen we een eigen versie van het tijdloze sprookje over de ijdele keizer, die door zijn kortzichtigheid niet ziet dat hij belazerd wordt. Hedendaagse elementen zoals een Playstation of computer zijn erin verwerkt. Maar die doen niets af van de essentie van het sprookje, waarin ijdelheid, machtsmisbruik en hebzucht op de korrel worden genomen”, zegt regisseur Kim Rigole (37).

De voorstellingen van ‘De nieuwe kleren van de keizer’ komen er met een jaar vertraging na de annulatie van vorig jaar. “Toen werd nog gerepeteerd nog onder een externe regisseur. Sindsdien zijn er ook kinderen weg en zijn er andere in de plaats gekomen. Het stuk werd herschreven en in september hebben we de repetities hernomen met mij in de regiestoel. 24 kinderen tussen 8 en 17 jaar spelen in het stuk mee. Allemaal zijn ze erg gemotiveerd om mee te doen. Maar als ze moeten wachten tot het hun beurt is, hebben ze soms wel moeite om bij de les te blijven.”

In bubbels aan tafel

“We brengen zes voorstellingen in basisschool De Kleine Prins. Op zaterdag 6 en 13 november spelen we telkens om 15 en 20 uur, op zondag 7 en 14 november om 15 uur. Drie voorstellingen zijn bijna volledig uitverkocht, maar voor zaterdag 13 november zijn nog veel plaatsen beschikbaar. Alles verloopt coronaveilig: de toeschouwers kunnen in hun eigen bubbel aan tafeltjes zitten en ook de drank wordt aan tafel besteld. We zijn dus voorbereid op een eventuele verstrenging van de maatregelen.”

Kim Rigole werkt in het deeltijds kunstonderwijs, waar ze een secretariaatsfunctie combineert met lesgeven. “Met deze regieopdracht erbij zijn mijn dagen bijzonder goed gevuld. Het is de eerste keer dat ik een volavondstuk regisseer. Ik deed wel al de regie van enkele korte toneelstukjes voor onze theaterwandelingen. Zelf speelde ik als acteur mee in een viertal stukken van Cie Tabloo, waaronder een hoofdrol”, vertelt ze. “Ik dacht altijd dat van mezelf dat ik te veel schroom zou hebben op een podium. Maar toen iemand afhaakte voor een toneelstuk, ben ik er ingerold en bleek acteren echt mee te vallen.”

(CB)

Info: kaarten reserveren kan via www.cietabloo.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.