Jabbeeks Theater gaat op kuuroord met toneelstuk van Pol Anrys: “Het moest een echte komedie zijn”

Het Jabbeeks Theater staat straks op de planken met ‘Kuuroord Fontina’. © Davy Coghe
Redactie KW

Met de komedie Kuuroord Fontina gaat het Jabbeeks Theater opnieuw de frivole toer op. Op 4, 5, 11 en 12 december brengen ze het hilarische toneelstuk van Pol Anrys naar de mooie cultuurzaal van het Vrijetijdscentrum Jabbeke.

“Na de donkere coronaperiode kozen we deze keer doelbewust voor een echte komedie. De eigenlijke rolverdeling houden we graag nog wat geheim, maar we kunnen alvast verklappen dat onze cast dit seizoen opnieuw bestaat uit een ploeg van tien kleppers, waarbij we naast enkele gekende namen zoals Tony Van Isacker, Kris Morael, Herman Vandenabeele, Josse Gilis, Dries Gilliaert, Mieke Quintens en Iris Coudeville nog een paar nieuwkomers mogen verwelkomen, waaronder Lauranne Declerck, Francine Grymonprez en Veronique Vanbelle. De regisseur van dienst is Arnold Lernout, die we hebben gekozen vanwege zijn enorme ervaring met andere toneelgroepen in de omgeving”, licht Jan Depamelaere een stukje van de toneelsluier op.

Chaos

Kuuroord Fontina is een verhaal over een kuuroord waar zowat alles misloopt. Fons en Tina hebben het bijzonder moeilijk om hun kuuroord draaiende te houden en proberen alle mogelijke middelen uit om hun zaak te redden. Hun creativiteit en fantasie kennen hierbij geen grenzen. Overal moet nu een tandje bijgestoken worden en dat niet alleen door hun klanten. Deze zetten al alles op alles om te proberen de overtollige kilo’s kwijt te raken. Maar de rekeningen van uitbaters Fons en Tina moeten nu eenmaal betaald worden. Daarom is elk duwtje in de rug heel erg welkom. “Maar al die actie zorgt er eigenlijk voor dat er vooral veel chaos wordt gecreëerd in het kuur-oord”, zegt Jan. “En dat helpt de zaak eigenlijk niet erg vooruit.”

Toneel blijft nodig. We kijken hoopvol naar wat nog komt

Het Jabbeeks Theater ondervindt dezelfde moeilijkheden als de meeste andere amateurtoneelgezelschappen. Het blijft moeilijk om mensen te blijven vinden die bereid zijn om een serieuze hap uit hun vrije tijd te willen investeren in de repetities. “Maar zolang we deze vrijwilligers soms op de valreep vinden, blijven we hiermee doorgaan. We zijn ervan overtuigd dat we zo ons steentje bijdragen in het culturele aanbod van de gemeente. We zouden het in ieder geval erg jammer vinden mocht deze vorm van vrijetijdsbesteding langzaam uitsterven, want het betekent zo’n enorme rijkdom aan ervaringen.”

Toekomst

“Hier kunnen dankzij ons toneelgezelschap mensen met toch onderling wel zeer verschillende talenten aan hun trekken komen en samenwerken aan een gemeenschappelijk project. De vriendschap, het plezier, het zich inleven in een andere sfeer, een andere situatie, een andere tijdsgeest of gewoon eens een ander persoon mogen zijn, geven ons telkens weer een kick om hiermee door te gaan. Dus ja, we hopen dat we er binnen tien jaar nog altijd zullen staan en dat de jeugd deze mooie traditie zal verderzetten. Het al dan niet noodzakelijk stilleggen ervan wegens bijvoorbeeld een tekort aan acteurs of andere medewerkers zou enkel de zoveelste verschraling betekenen van het Jabbeekse verenigingsleven en van het lokale aanbod op de cultuurkalender. Maar nogmaals, we kijken hoopvol naar de toekomst”, besluit Jan Depamelaere van het Jabbeeks Theater. (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier