Iedereen kijkt reikhalzend uit naar toneel in Heuvelland, Volkstoneel Flor Barbry bijt spits af op 21 november

Bijna alle spelers en crew van het Volkstoneel Flor Barbry: “Coronapas en mondmasker zullen ons niet weerhouden om ons theater naar Frans-Vlaanderen te brengen.” (foto EF) © Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Na een gedwongen jaar zonder toneel zijn de Heuvellandse toneelverenigingen momenteel druk aan het repeteren om een nieuw seizoen te starten. Voor het Volkstoneel van Flor Barbry starten de voorstellingen in november. Met Hert en Ziel Wijtschate volgt dan in december. In Wulvergem is er op dit moment nog geen duidelijkheid over een nieuwe productie van het NWT Wulvergem.

In de paasvakantie van volgend jaar komt er mogelijks weer een toneelopvoering in Wulvergem. De spelers en medewerkers zaten inmiddels samen maar een beslissing viel er nog niet. Wordt het ja of nee?

“Daarover kan ik alleen zeggen dat het wellicht geen nee wordt”, laat Marc Blanckaert een beetje in zijn kaarten kijken. “Hoe dan ook hebben we nog wel wat tijd. We plannen de eerste repetities pas eind de maand december.”

Wel zekerheid is er omtrent het Volkstoneel Flor Barbry, een rondreizend toneelgezelschap met tal van opvoeringen in Noord-Frankrijk. H

et dagelijks bestuur, heeft na raadpleging van de organisatoren in Frankrijk, en na inschatting van de risico’s, beslist om het toneelseizoen te laten plaatsvinden.

Restricties

“Uiteraard zijn we nog aan een aantal restricties gebonden”, legt bestuurslid Jef Leeuwerck uit. “In Frankrijk is de coronapas overal verplicht in de zalen, en vaak ook nog het mondmasker. Maar dat zal ons niet weerhouden om ons theater naar Frans-Vlaanderen te brengen.”

De première van het toneelstuk De nieuwe moarte gaat deze keer niet door in Abele maar wel in Flêtre en dit op zondag 21 november. Er worden dit jaar uitzonderlijk zes voorstellingen gespeeld in Westouter, drie in de maand december en drie tijdens de maand maart, en dat is er eentje meer dan vroeger.

“Om ons publiek in Westouter wat meer ruimte te geven, hebben we beslist dat we minder personen zullen toelaten per voorstelling, maar dat we een voorstelling meer zullen spelen op Westouterse bodem. Zo kunnen we hopelijk toch evenveel toeschouwers bereiken. We spelen dus een extra voorstelling op vrijdag 4 maart 2022, aansluitend bij onze twee laatste voorstellingen op 5 en 6 maart 2022.”

Happy&Ding 2

Ook in Wijtschate is men druk in de weer om Happy&Ding 2 op de planken te brengen. “De zotste bende bejaarden is terug”, klinkt het daar vanop de repetities. Happy&Ding 2 is een rusthuiskomedie van Henk Debal. De Wijtschaatse toneelvereniging start vanaf 3 december het 36ste speeljaar. Er zijn zeven voorstellingen tussen 3 december en 7 december. De voorverkoop start op zondag 31 oktober om 10 uur in OC De Klaverhulle en vanaf 12 uur online op de website.

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier