Henk Cnockaert speelt een van de hoofdrollen in ‘Animal Farm’: “Ik moest leren krijsen als een varken”

(foto Stefaan Beel) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Henk Cnockaert, in 2016 nog verkozen tot dé Krak van Lichtervelde, is een varken. Tenminste: in het openluchttheater ‘Animal Farm’ speelt de Lichterveldenaar de rol van ‘Snowball’, één van de varkens in het verhaal. “Ongelooflijk hoe actueel die fabel uit 1945 vandaag nog is.”

Indrukwekkend. Een ander woord bestaat er niet om het openluchttheater Animal Farm van Cultuurkapel De Schaduw, De Spil en Tuin der Lusten te omschrijven. Liefst 80 acteurs en een pak vrijwilligers brengen onder leiding van regisseur Tom Ternest de legendarische fabel van George Orwell – ook bekend van 1984 – twaalf keer tot leven in een leegstaande boerderij in Roeselare.

Revolutie

Eén van hen is Henk Cnockaert (59) uit Lichtervelde. Hij speelt de belangrijke rol van Snowball of Sneeuwbal, één van de varkens op Animal Farm. “Het verhaal gaat over een boerderij, waar de dieren beslissen om het over te nemen van de boer”, vertelt Henk, die getrouwd is met Inge Feryn en twee dochters heeft: Ada (26) en Nora (23). “Aanvankelijk gaat alles goed, tot de varkens beslissen dat zij beter de leiding nemen.”

Volgens Henk is het verhaal opvallend actueel. “En zeggen dat het geschreven is in 1945… Maar ook nu staat de vrijheid van de mens stevig ter discussie. Denk maar aan de coronapassen, maar ook aan wat er in Afghanistan gebeurt. En de leugens die de varkens in het verhaal gebruiken om hun onderdanen in de pas te laten lopen, doen heel sterk denken aan wat bepaalde politieke strekkingen vandaag doen via sociale media. De geschiedenis leert ons één ding: dat de geschiedenis ons niets leert”, knipoogt Henk.

Eén aspect is toch helemaal nieuw: nooit eerder speelde Henk een varken. “Maar het is niet zo dat ik het hele stuk moet knorren”, lacht hij. “Ik heb wel moeten leren krijsen als een varken. Maar ik ben blij met mijn personage. Het is een leuke rol om te spelen, waar doorheen het verhaal een evolutie in zit. Moeilijk om te doen? In iedere mens zit iets goed en iets slecht. Als je lang genoeg zoekt, vind je altijd wel iets dat je ooit heel gelukkig of heel kwaad gemaakt heeft. En dan leg je dat in je rol.”

Warme kleren

Tot slot heeft Henk nog een gouden tip voor wie langskomt. “Trek warme kleren aan, want het kan ‘s avonds frisjes worden op de boerderij. Maar weer of geen weer: wij spelen door, ook bij regen. Het publiek zit gelukkig wel beschut.”

Animal Farm gaat op vrijdag 10 september in première in de hoeve naast de Euro Shop in Roeselare. Er zijn 12 voorstellingen. Tickets kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via despil.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier