Drie uur totaalspektakel tijdens Theaterfietstocht van 70-jarige Toneelgilde De Lanteern Kachtem

Met de fiets zal De Lanteern de deelnemers op verrassende plekjes brengen. Je herkent v.l.n.r. voorzitter Jacques Denys, Luc Vanhaverbeke, Chris Vervaeke, Marleen Eeckhout, Jan Derudder, Jasper Bergeman (nieuw), Dieter Beernaert (zittend), Rik Delarue (nieuw), regisseur Bart Cafmeyer, Dorine Dewitte, Shirley Seynaeve (nieuw), Karel Boudrez en Daan Boudrez. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Toneelgilde De Lanteern (Kachtem) is jarig en pakt uit met een Theaterfietstocht. Op acht verschillende locaties zul je niet enkel van de sketches kunnen genieten, een hapje en drankje ontbreekt ook niet. In totaal werken zowat 100 mensen mee aan het project, onder hen ook enkele nieuwkomers.

Toneelgilde De Lanteern is 70 jaar. “20 jaar geleden hadden we een Theaterwandeltocht, nu nemen we de fiets ter hand”, zegt voorzitter Jacques Denys. “Daardoor kunnen we ook iets grotere afstanden overbruggen. We blijven echter binnen de Kachtemse gemeentegrenzen en het fietsen neemt maar acht kilometer in beslag. Bij elke stop hebben we ervoor gezorgd dat de mensen binnen of overdekt kunnen staan om de opvoering te aanschouwen. Overal valt ook iets te eten en te drinken, hoger of dorst zal er niet geleden worden.”

Totaalspektakel

Aan de Theaterfiestocht kun je voor 20 euro deelnemen in de weekends van 1, 2 en 3 en 8, 9 en 10 oktober. De locaties worden angstvallig geheim gehouden. “Op sommige plaatsen zullen de mensen nog nooit geweest zijn, op andere zal het zeker de laatste keer zijn omdat het gebouw wordt afgebroken.”

Aan de Theaterfietstocht werken alle leden van De Lanteern mee. “Onze ruim 60 leden worden allemaal ingezet, maar die worden ook nog eens aangevuld met ruim 30 vrijwilligers van buiten onze vereniging. We hebben niet enkel heel wat acteurs nodig. In totaal zijn er zowat 25 mensen die iets spelen, maar we doen ook nog een beroep op heel wat andere helpende handen. De bar moet bemand worden en de decors geplaatst. En elke groep – tot 40 fietsers – zal vergezeld worden van twee begeleiders die de weg aangeven. De start wordt gegeven op het Kachtemsplein. We kiezen waar mogelijk ook voor verkeersluwe wegen. Op de eindhalte zul je nog kunnen nakaarten, maar ook dat is een van de verrassende locaties.”

De inhoud van de stukjes die gespeeld worden is erg divers. “Het is een drie uur durend totaalspektakel, geschreven en geregisseerd door Bart Cafmeyer. Het gaat zowel over de geschiedenis van De Lanteern, er wordt een theatermuseum bezocht en het gaat ook over het publiek en hun invloed op het theater. Maar er zal bovenal veel gelachen kunnen worden.”

Nieuw talent

Op 15 oktober beginnen trouwens de repetities al voor het nieuwe stuk van De Lanteern. Dat heet Zeem en is geschreven en geregisseerd door Benjamin Sercu. “Na onze Theaterfietstocht zullen we in één vloeiende beweging kunnen beginnen repeteren voor ons nieuw stuk dat in februari en maart wordt opgevoerd.”

De Theaterfietstocht biedt ook de mogelijkheid om nieuwe mensen een kans te geven om eens mee te spelen. Ook Jasper Bergeman (28) verkeert in dat geval. “Ik had al eens aangegeven graag mee te doen bij De Lanteern en nu werd ik gecontacteerd door de voorzitter. Toneelervaring heb ik niet, maar ze hebben me meteen tussen de routiniers gedropt zoals Bart Verbeke, Fanny Oplinus, Ann-Sophie Guillemyn, Kevin Carrette, … We hebben al enkele repetities achter de rug en ik leer heel wat bij.”

Jasper is een Kachtemnaar die vroeger Chiroleider was en nu nog volwassen begeleider. Hij is als marketingspecialist aan de slag bij Moments Furniture in Ingelmunster. Hij gaat veel sporten, maar is ook actief bij Student Kick-Off Gent, het festival dat op 29 september de studenten welkom moet heten. “Het zijn dus drukke tijden, maar het is erg plezant. Ik ben ervan overtuigd dat de mensen het geheel zullen smaken. In de sketch waarin ik mag meespelen zal er veel gelachen worden.”

Kaarten via www.lanteern.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.