D’Ostendsche Revue is herrezen en brengt voortaan vijf voorstellingen in januari

Een beperkte groep tijdens de repetitie op dinsdag: vooraan v.l.n.r. Olivier Hoste, Danny Lowyck, Aïsha Butseraen en Charlie Wyllie, achteraan v.l.n.r. Kurt Ureel, Rutger Denaet, Patrick Dupon (Pulle) Robert Duyck (Tjeppen). © FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Na twee jaar zonder voorstellingen komt D’Ostendsche revue weer tot leven, met een nieuwe regisseur, Hilde Veulemans, een nieuwe auteur, Rudy Blomme, en een nieuwe editie, anno 2022. De repetities zijn eind augustus al gestart en de vertoningen zijn voorzien voor half januari.

Olivier Hoste startte zijn carrière als acteur bij de revue in 2006 en is nog steeds van de partij in verschillende ‘gedaantes’, onder meer die van de burgemeester. Tijdens een repetitie gaf Olivier ons graag wat uitleg over de ‘nieuwe’ Ostendsche revue.

“Door corona waren in 2020 en 2021 geen revues mogelijk”, opent hij. “In augustus hebben we de repetities weer aangevat. We zijn op een nieuwe leest gestart met een nieuwe regisseur, een nieuwe tekstschrijver en belangrijk, ook een nieuwe datum. Vroeger sloten we af in september en traden we op in oktober. Nu werd gekozen voor vijf vertoningen op 13, 14, 15 en 16 januari. Zo hebben we inspiratie voor onze teksten over de gebeurtenissen van een heel jaar.”

Tekst omgezet naar het ‘Ostendsch’

“Er wordt nu ook gewerkt met teams. Ereschepen Hilde Veulemans is de nieuwe regisseur, Rudy Blomme, die ervaring heeft als auteur van de vroegere tv-reeks Wittekerke op VTM, is de nieuwe auteur. Tijdens de coronaperiode hebben beiden om de twee weken online vergaderd en nuttig werk geleverd.”

“De repetities zijn gestart eind augustus, in groepjes, volgens de verschillende scènes. Alle acteurs zijn weer van de partij, met uitzondering van André Durie, die afgehaakt heeft. Ook het ballet van Alana Werenga krijgt weer een voorname rol in de nieuwe aanpak, met het accent op pure leuke revue! De teksten worden door Rudy Blomme in het Nederlands geschreven. Daarom hebben we Roland Desnerck, de specialist van het Oostends dialect, erbij gehaald om de tekst in het ‘Ostendsch’ om te zetten en nog te verfijnen.”

Op verplaatsing

De revue wordt superleuk. Een ludieke verhaallijn, om te lachen en te genieten. Omdat er in coronatijden weinig spectaculairs gebeurd is, gaat de revue ‘op reis’, buiten Oostende. “We gaan op verplaatsing”, weet Olivier Hoste. “Waar we zullen gaan, moet uiteraard nog geheim blijven. Daar zal het verhaal, met de nog onbekende titel, zich afspelen. Na ons ‘avontuur’ komen we terug naar ‘t zèètje. Meer dan de helft van de teksten zijn al geschreven en één ding is zeker: we amuseren ons enorm tijdens de repetities!”

Voorzitter Robert Duyck is ook nog steeds present om de rol van Tjeppen te vertolken. “Voor iedereen is het aanpassen geblazen met de nieuwe manier van werken van regisseur Hilde Veulemans. Na twee jaar zonder revue zit iedereen vol vuur om weer te repeteren en straks op te treden.”

Tal van verrassingen

“Het wordt minder toneel, meer revue met alles erop en eraan: humor, muziek, zang en dans en tal van verrassingen. Samen met Pulle moet ik als Tjeppen Krotte een stukje rode draad vormen in het verhaal, met een korte titel, die ik nog niet mag prijsgeven!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier