David Derammelaere en zoon Mauro spelen mee in ‘Verf’: “Dit is echt een verslaving”

Mauro en David met een schilderij in hun handen, gemaakt door mama en echtgenote Hannelore, dat te zien zal zijn tijdens de toneelopvoering. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op vrijdag 18 november wordt de eerste van de vijf toneelvoorstellingen van ‘Verf’ opgevoerd in De Wante in Ingelmunster. Toneelkring Uylenspieghel kan rekenen op heel wat acteurs en actrices, onder wie David Derammelaere, zoon Mauro én voor het artistieke gedeelte op het schildertalent van zijn vrouw Hannelore Vandenabeele.

“Mag ik terug meedoen?” Die vraag stelt David Derammelaere zijn vrouw altijd in de aanloop van een nieuw toneelseizoen. “Ik zie wel aan zijn gezicht dat hij zoiets graag doet”, zegt Hannelore Vandenabeele. “Ik ga dus geen neen zeggen, want dat is zijn hobby. Hij doet dat ook schitterend.” David knikt en vult aan: “Ik zei ook eens dat ik één jaar niet zou meespelen, maar toen was corona daar en dus deed ik twee jaar niet mee… Het neemt wel veel tijd in beslag. Van twee avonden per week naar drie avonden repetitie. Ik vrees dat na ons de toneelgroep zal uitsterven door het gebrek aan engagement van jonge mensen. We spelen toneel en daarvoor heb je mensen van alle leeftijden nodig. Dat is niet altijd gemakkelijk. Na corona is het nog slechter geworden om vrijwilligers te vinden die gemotiveerd zijn. Onze zoon schrok ook dat er daar zoveel tijd in kruipt. Mauro doet een eerste keer mee. Er komen jongeren van zijn jeugdbeweging Chiro Jefri kijken. Misschien krijgen sommige jongeren ook de smaak te pakken? Door Mauro komt er dus een jonger publiek langs. Soms is het voor hem ook lastig, maar als je de voorstelling zelf doet en je krijgt dan die voldoening, dan doet je dat verlangen naar méér, naar nog een nieuw toneelstuk. Dat is echt waar een verslaving. Dat maakte Mauro nog niet mee. Ik ben wel geschrokken dat er zoveel tijd kruipt in één voorstelling”, bekent Mauro. “Van de regisseur moet de tekst gekend zijn, maar ik heb weinig tijd buiten de repetities om mijn tekst in te studeren. Ik doe dat vaak op de trein, maar door te weinig tijd zal het misschien moeilijk worden om mij verder te engageren…”

Taptoni

Voor David Derammelaere uit de Nachtegaalstraat begon het allemaal in 2012 bij Taptoni. “Ze hadden een tweeling nodig voor een goocheltruc van Luc Coucke. Om de tweeling te overtuigen hadden ze de papa in gedachten, omdat er toen iemand gewond was en dus speelde ik mee, zonder ook maar enige ervaring. Later kwam dan de vraag van Uylenspieghel. Ik begon op voorwaarde dat het een kleine rol zou zijn met een beperkte tekst. We zijn nu enkele jaren verder en nu is mijn inbreng al groter geworden met ook al veel tekst. Bij Uylenspieghel ben ik nu al aan mijn zevende stuk bezig. Ik doe het nog altijd even graag”, glimlacht David.

Mauro volgt de richting agro-/biotechnologie afstudeerrichting voedingstechnologie aan Vives in Roeselare. Hij maakt nu ook deel uit van Toneelkring Uylenspieghel. “Op vraag van Taptoni deed ik mee en ik vond dat leuk. Na al die jaren besloot ik nu eens mee te doen bij Uylenspieghel, die jonge mensen nodig had. Ik heb een kleine rol. Ik kom drie keren op, als Rik de politieagent. Ik ben blij dat het geen grote rol is. Of ik verder doe? Ik twijfel nog. Ik ben ook nog actief bij Chiro Jefri en wil eveneens nog wat kunnen uitgaan”, lacht hij.

Echtgenote en mama Hannelore werd dan weer ingeschakeld door haar man David. “In dit toneelstuk zijn er spraakmakende portretten te zien. Ik ben daar niet zo’n krak in, maar ik heb mij er toch aan gewaagd. Vroeger deed ik ook mee in Taptoni. Ik ontwierp het nieuwe logo van De Wingerd en zelfs van Picon des Frères.”

“Maar toneel spelen is niet echt mijn ding. Dat vergt veel inzet. Mocht mijn man één jaar niet meedoen, dan zou ik dat misschien toch eens overwegen, zodat hij hier thuis wat werk kan opvangen. De zonen zijn wel al 18 jaar, maar ik ben toch graag thuis als ze zelf thuis zijn. Het positieve aan onze tweelingzonen is dat wanneer ze zich engageren beiden er ook voor gaan. Ik ben dan ook fier op Mauro dat hij zich inzet, zelfs al is het een keer lastig.”

‘Verf’ in zaal De Wante, Gentstraat 238 op vrijdag 18 november om 20 uur, zaterdag 19 november om 20 uur, zondag 20 november om 18 uur, vrijdag 25 november om 20 uur, zaterdag 26 november om 20 uur. Eén kaart kost 10 euro. Studenten en 65+ betalen 8 euro. Info en inschrijven bij Nadine, 0477 41 49 66.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier