Coronaveilig Theater aan Zee: in openlucht én zes dagen langer

Deze taferelen zullen deze zomer niet te zien zijn.© Maarten Geukens
Deze taferelen zullen deze zomer niet te zien zijn.© Maarten Geukens
Gillian Lowyck

Theater aan Zee in Oostende kon vorig jaar om bekende redenen niet doorgaan. Dit jaar plant de organisatie een coronaveilige editie van 23 juli tot en met 8 augustus. Nog altijd met Caroline Pauwels als curator, met enkele aanpassingen: de voorstellingen vinden buiten plaats én het festival duur zes dagen langer.

TAZ kijkt samen met Stad Oostende hoopvol vooruit richting zomer. We bereiden ons voor op een coronaveilig festival, van 23 juli tot en met 8 augustus. Zomer in O. – het cultuurprogramma dat de cultuurpartners van Oostende vorig jaar organiseerden als alternatief voor TAZ – heeft bewezen dat onze sector op een veilige manier cultuur kan brengen voor een breed publiek”, klinkt het bij de organisatie.

Caroline Pauwels, rector van de VUB, is curator van de 24ste editie van TAZ. “We willen de bezoekers in gecontroleerde omstandigheden een onbezorgde tijd gunnen. Samenhorigheid. Verbinding. Een tijd met collectieve momenten vol emoties. Een tijd waarin we door herwonnen vrijheden, hoe klein die ook mogen zijn, terug verwonderd mogen zijn”, vertelt ze.

Podiumvoorstellingen in openlucht

Podiumvoorstellingen in openlucht op unieke locaties in de stad en haven van Oostende maakten altijd al deel uit van het DNA van TAZ. “Deze troef zal TAZ bij de volgende festivaleditie extra benutten waardoor TAZ bijna een volledig outdoorfestival zal zijn.”

“Om de vele locaties optimaal te gebruiken én om voldoende – gespreide – capaciteit te creëren breiden we het festival uit van 11 naar 17 dagen. Met deze tijdspanne behouden we het dynamische karakter van het festival én kunnen we bezoekers in veilige omstandigheden ontvangen.”

Kinderluik in Leopoldpark

Het kinderluik op TAZ – Het Familiepark – zal beperkt doorgaan in het Leopoldpark, dit om een grote publieksstroom te vermijden maar ook om de rust en natuur in het park te respecteren. De gezinnen kunnen wel op ontdekking in de verschillende wijken van Oostende waar elk weekend het culturele buurtfeest Quartier d’O wordt georganiseerd.

Café Koer – het kloppende festivalhart waar artiesten, medewerkers en publiek elkaar ontmoeten – blijft in het Leopoldpark en zal coronaproof opgezet worden.

Wijkprojecten in Quartier d’O

De wijkprojecten die vorige zomer opgestart werden tijdens Zomer in O. worden verdergezet in drie wijken onder de noemer Quartier d’O. Samen met De Grote Post, kleinVerhaal, KAAP en FMDO zal TAZ, met medewerking van wijkbewoners en buurtpartners, een driedaags programma uitwerken in de wijken Oud Centrum, Westerkwartier en Nieuwe Stad. Momenteel loopt een oproep aan wijkinwoners om mee te helpen aan de voorbereidingen.

Het festivalprogramma wordt op 3 juni bekendgemaakt en zal vanaf 9 juni te raadplegen zijn op www.theateraanzee.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier