Boontje kan eindelijk 25ste verjaardag vieren: toneelkring bekroont uitgesteld jubileum met Molière

Niets dan vrolijke, trotse gezichten bij de leden van Boontje, hier samen met enkele hoogwaardigheidsbekleders. © MM
Redactie KW

Zevenentwintig jaar na de oprichting viert toneelkring Boontje eindelijk de 25ste verjaardag, met vijf voorstellingen van de klassieke komedie ‘De ingebeelde zieke’ van Molière. Voorzitter Arlette Brackx doet het verhaal van de progressieve geschiedenis en bruisende toekomst van ‘haar’ Boontje.

De oprichting van een progressieve toneelkring in Bredene was oorspronkelijk een stille droom van Etienne Vercarre, vandaag nog altijd voorzitter van het vrijzinnig centrum De Fakkel. “De kring kreeg de naam Boontje, een knipoog naar auteur Louis Paul Boon, en werd officieel opgericht op 29 maart 1995”, zegt Arlette.

Jacky Vrancken werd de eerste voorzitter. “Maar nog binnen het jaar kwam Nancy De Maesschalck hem vervangen. Zij bleef aan het roer tot 2005.”

Memorabele stukken

‘Vijgen na Kerstmis’ van Ruud de Ridder, in een regie van Rik Labeeuw, werd Boontjes eerste stuk. “We repeteerden toen in VC De Fakkel. De vertoningen vonden plaats in de turn- annex theaterzaal van de Europaschool.”

Omdat er in Bredene in die tijd geen echte theaterzaal beschikbaar was, verhuisden de opvoeringen al snel naar De Haan. “Nancy had ons gesuggereerd om in d’Annexe op te treden.”

Het was daar dat de kring enkele van zijn meer memorabele stukken opvoerde. “’De Zetel’ van Paul Coppens was een geëngageerd stuk, dat erg dicht aansloot bij het progressieve karakter van onze kring. Het was een fikse aanklacht tegen de ongelijkheid in onze maatschappij.”

We prijzen ons gelukkig dat we nieuwe, jonge spelers aantrekken

In 2006 verhuisde Boontje opnieuw richting Bredene, waar het Staf Versluyscentrum intussen uit de grond was gerezen. “Onze eerste stuk daar was ‘De Caraïbische Zee’. Het Versluyscentrum was een openbaring. Het bleek niet meteen de goedkoopste locatie voor een amateurkring, maar je vindt er wel alle mogelijke (technische) faciliteiten om een theatervoorstelling professioneel op de planken te brengen.”

Naar aanleiding van haar tiende verjaardag zorgde Boontje voor een nieuwe mijlpaal in de lokale toneelgeschiedenis. Voor het eerst bracht de kring samen met spelers van toneelkring De Klisse, Bredenes oudste toneelvereniging, een productie op de planken. “Het werd een heel toffe samenwerking, die uitmondde in een blijvende vriendschap tussen beide kringen.”

De lat hoger

Ook na 25 jaar blijft streven naar diversiteit volgens Brackx de belangrijkste opdracht bij Boontje.

“We willen ons publiek kennis laten maken met verschillende toneelgenres. En die aanpak wordt anno 2022 nog altijd gesmaakt. We spelen ook regelmatig onder verschillende gastregisseurs: Duc Duquennoy, Guido Vanloo, Gwen Deprez, Philippe Declerck… passeerden hier al de revue. Ook al zijn en blijven wij een amateurvereniging en een leuke bende toneelliefhebbers, we proberen te allen tijde de lat hoger te leggen. Het doet dan ook deugd dat onze acteurs hierin meegaan- en groeien, en vaak opmerkelijke prestaties neerzetten.”

Ervaring

“We prijzen ons ook gelukkig dat we regelmatig nieuwe, jonge spelers aantrekken. Want vernieuwen is noodzakelijk. Vanuit die optiek hebben we ons bestuur drie jaar geleden ook met twee jonge leden uitgebreid. Ervaring is nodig in een bestuur, maar nieuwe sprankelende ideeën zijn dat net zozeer.”

Boontje brengt begin juni het jubileumstuk ‘De ingebeelde zieke’ van Molière, in een regie van Arlette Brackx, naar het MEC Staf Versluys. Een vertoning bijwonen kan op woensdag 1, donderdag 2, vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 juni. Tickets kunnen besteld aan de balie van het MEC of via 059 56 19 60.

(MM)