Theater Malpertuis uit Tielt scoort op Nederlandse televisie

In het Nederlandse tv-programma De Wereld Draait Door krijgen de Nederlandse theaterdirecteuren het dwingend advies om Malpertuis’ voorstelling ‘GAZ, pleidooi van een gedoemde moeder’ algemeen te programmeren.

Het was de tv-coryfee Hanneke Groenteman die in De Wereld Draait Door van dinsdag een lans brak voor GAZ, een monoloog geschreven door Tom Lanoye en voor Malpertuis in Tielt gebracht door Viviane De Muynck in een regie van Piet Arfeuille. “Een waanzinnig prachtige monoloog”, zei Hanneke Groenteman meer dan een keer tijdens de uitzending.

Het stuk is niet nieuw. Het ging in april van dit jaar in première en kreeg meteen lovende besprekingen. Malpertuis is op tournee met GAZ, onder meer in Nederland. “Elke Nederlandse theaterdirecteur moet die productie gewoon boeken”, zei Hanneke Groenteman overtuigend tegenover DWDD-presentator Matthijs Van Nieuwkerk. “Zodat heel veel mensen dat kunnen gaan zien.”

Ook in West-Vlaanderen

West-Vlamingen krijgen alvast de komende weken ruim kans om Viviane De Muynck met GAZ aan het werk te zien. Malpertuis plant de productie in november en december onder meer in Kortrijk, Roeselare, Oostende, Knokke-Heist en Waregem. In Brugge was het begin van de week te zien, net zoals in Torhout en uiteraard in Tielt.

Viviane De Muynck is op scène de moeder van een gedode terrorist. Hij was haar enige zoon. Zonder zijn aanslag te vergoelijken, zonder zichzelf te sparen houdt ze onze samenleving een spiegel voor. “Had mijn zoon zijn daden gepleegd in oorlogstijd en in het uniform van ons leger… hij had een monument gekregen”, zegt ze.

“Ik heb er al vaker aan gedacht als zo’n terrorist het nieuws haalt. Dat was toch ooit een baby, die werd geknuffeld… Waar is het fout gelopen?“, zegt Hanneke Groenteman die sterk onder de indruk was van de acteerprestatie en van het stuk zelf van Tom Lanoye. Het stuk is trouwens in boekvorm te koop.

Info over GAZ, pleidooi van een gedoemde moeder op www.malpertuis.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.