Theater Aan Zee lokt 50.000 bezoekers naar Oostende

Festivalcoördinator Luc Muyllaert, gastcurator Caroline Pauwels en Jozefien Mombaerts, programmator Jong Theater. © Peter MAENHOUDT foto Peter Maenhoudt
Redactie KW

Het kunstenfestival Theater Aan Zee (TAZ) in Oostende heeft de afgelopen 17 dagen 50.000 mensen mogen verwelkomen. De organisatie spreekt van een ware succeseditie, want TAZ lokte evenveel bezoekers naar de kust als in 2019.

Op 25 openluchtlocaties en 12 binnenlocaties werden in Oostende ruim 200 podiumprojecten gepresenteerd, goed voor meer dan 700 voorstellingen. In totaal werden 50.000 tickets verkocht, wat leidde tot een zaalbezetting van 85 procent. Theater Aan Zee had zelfs evenveel bezoekers als voor de coronacrisis. “Deze editie deed ons terug aanhaken bij het leven. De honger, gulzigheid en gretigheid bij het publiek waren groot. Met het festival hadden we de ambitie om te ‘repareren’, te helen”, aldus gastcurator Caroline Pauwels.

Verwondering en zorgeloosheid waren deze keer de centrale thema’s van TAZ. Eén van de hoogtepunten was dan ook de opener ‘De Reus in de Mens’, die mensen met een bijzondere kwetsbaarheid op het podium bracht. Ook het project ‘De Grootste Bloemenzee’ sprong in het oog. Duizenden papieren strandbloemen kleurden immers voor dag en dauw het strand van Oostende.

Springplank voor jongere generatie

TAZ is ook steevast een platform of springplank voor de jongere generatie. Nog meer dan andere jaren kreeg een afstuderende lichting theatermakers de kans om een intiem of persoonlijk verhaal te brengen. In het voormalige zwembad organiseerde jongerenwerking TAZ Youth vrijdag en zaterdag dan weer een tweedaagse voor jongeren. Op diezelfde plaats werd door het jeugdig geweld ook ‘Ten Oorlog’ opgevoerd.

In 2022 mag Oostende zich opmaken voor de 25ste editie van Theater Aan Zee. De jubileumeditie zal van 27 juli tot 6 augustus gehouden worden. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.