The Social House stopt: Vuurwerkpijlen afgevuurd op het huis en doodsbedreigingen

De politie moest meerdere malen langskomen in vakantiehuis de Blauwpoort in Westouter.© TOGH
De politie moest meerdere malen langskomen in vakantiehuis de Blauwpoort in Westouter.© TOGH
Redactie KW

De internetreeks “The Social House”, waarin Vlaamse influencers een tijdje samenleven in vakantiehuis De Blauwpoort in Westouter, stopt helemaal. Het productiehuis Wünderbaar zegt dat de deelnemers doodsbedreigingen kregen en dat er vrijdag vuurwerkpijlen werden afgevuurd op het huis.

“The Social House” was sinds maandag te volgen via YouTube en andere sociale media, maar er kwam veel kritiek. Nogal wat jongeren vonden het fout dat de influencers met acht in een huis leuke dingen konden doen, terwijl anderen zich aan de coronamaatregelen moeten houden. Ook het gebrek aan diversiteit onder de deelnemers werd aangeklaagd. Influencer Flo Windey stapte uit het programma, waarna de makers donderdag een pauze van twee dagen aankondigden.

Nu kondigt het productiehuis aan dat de influencers het huis verlaten. “De online kritiek veranderde de laatste dagen in regelrechte online haat die alle grenzen overschrijdt met doodsbedreigingen naar de bewoners en haat naar hun geliefden”, staat in een boodschap op Instagram. “Ondertussen kregen we ook ongewenste bezoekers aan The Social House, inclusief vuurwerkpijlen die op het huis werden afgevuurd.”

“Dat was de druppel voor ons”, zegt Roel Sweron van Wünderbaar. “De veiligheid en het mentale welzijn van de creators staan boven alles. We moeten daarin onze verantwoordelijkheid nemen.” Een klacht bij de politie wordt onderzocht. “We gaan alle nodige zaken verzamelen en bekijken hoe we dat aanpakken.” De politie passeerde al vaker aan het huis in het West-Vlaamse Westouter.

Het productiehuis begraaft het programma niet definitief, maar wil het hernemen als de coronamaatregelen worden versoepeld. “De negatieve reacties overheersten de laatste dagen, maar we hebben ook enorm veel positieve reacties gekregen van mensen die willen dat we doordoen. We mogen niet toegeven aan de haat”, zegt Sweron. (BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.