Terminaal zieke muzikant neemt nog plaat op met nieuwe band: “Dit is een heel groot cadeau”

Wouter Verheecke

Wat doe je als je als muzikant te horen krijgt dat je nog maar enkele maanden te leven hebt? Dan richt je een nieuwe band op, repeteer je daarmee de pannen van het dak en neem je zelfs nog samen een plaat op. Dat is althans het plan van Wouter Droesbeke, die met zijn band Texas Café een dubbel-lp plant uit te brengen.

Wouter Droesbeke (53) woont samen met zijn vrouw Krista Borra in Proven en heeft vier kinderen uit een eerdere relatie. Hij draait al dertig jaar mee in het muziekcircuit en werkte vijftien jaar als professioneel muzikant, tot hij vijf jaar geleden als technicus in het labo van de brouwerij en maalderij van de UGent aan de slag ging. Hij bleef daarbij evenwel ook muziek maken, en dat zowel solo als in verscheidene bezettingen.

“Wouter speelt akoestische gitaar en heeft ook een fantastische stem”, zegt zijn goeie vriend Piet Clarysse (52) uit Zwevegem, met wie hij onder meer samen speelde bij Ride This Train, een Johnny Cash-tribute band. Hij omschrijft Wouter als een heel warme persoon met een hoog rock-‘n-roll-gehalte, die altijd on the road was. “Hij sukkelt nu evenwel al enige tijd met zijn gezondheid. Dit voorjaar werd vastgesteld dat zijn longkanker was uitgezaaid tot in zijn hersenen. Hij kreeg dan ook het verdict dat hij ongeneeslijk ziek is.”

Bevriende muzikanten

“Daarna ben ik gaan nadenken over mijn muzikale bucketlist. Wat wou ik zeker nog verwezenlijken op muzikaal vlak?”, vertelt Wouter. “Zo ben ik bevriende artiesten rond mij beginnen verzamelen om een nieuwe band te vormen: Texas Café. We zijn uiteindelijk met acht, wat een compleet nieuw gegeven is voor mij. Piet Clarysse op elektrische gitaar, Kris Demets als bassist, Dirk Naessens op viool, Dick Vanhoegaerden achter de drums, Isabelle Stevens als saxofoniste en tweede stem, Patrick Penne op mandoline, Bram Heggermont als klanktechnicus en ikzelf zing en speel gitaar. Iedereen wou er meteen aan meewerken. Dat is voor mij een heel groot cadeau! Muzikaal ligt de lat erg hoog en op menselijk vlak is het een heel mooi project. Ook onze partners zijn nauw betrokken bij het project.”

Wouter Droesbeke:
Wouter Droesbeke: “Grounded Pork 4 Free is mijn nalatenschap voor de uitbater van café Den Bras en zijn cafégangers.© gf

Het genoegen is evenwel wederzijds: als ultiem eerbetoon aan Wouter, willen zijn bandleden er nog alles uithalen wat erin zit. “De voorbije maanden sloegen we volop aan het repeteren, we gaven vorige maand ook al vier optredens voor familie en vrienden. Die repetities en shows hebben we allemaal integraal opgenomen, om dan binnenkort een dubbel-lp te kunnen uitbrengen. Oorspronkelijk wilden we die plaat voor onszelf houden, maar veel kennissen hebben al een exemplaar besteld”, weet Piet. “Het is wel heel dubbel. Enerzijds genieten we met z’n allen volop, maar anderzijds beseffen we heel goed dat elk optreden nu het laatste kan geweest zijn.”

‘Bootrams met gekapt’

Texas Café brengt vooral bewerkingen van country standards uit de jaren zeventig. Wouter schreef evenwel ook een eigen nummer, over café Den Bras. Dat is zijn stamkroeg, nabij het station van Kortrijk. “Het is een magische plek waar iedereen zichzelf mag zijn. De benedenverdieping, Den Trap, staat in de Vlaamse muziekscene bekend om de vele rockoptredens die er plaatsvinden. In Den Bras zelf is er normaal elke eerste zondag van de maand een aperitiefconcert, waarbij de uitbater iedereen trakteert op gratis bootrams met gekapt. Vandaar dus de titel van de song: Grounded Pork 4 Free“, knipoogt Wouter. “Het is alvast mijn nalatenschap voor de uitbater en zijn cafégangers.”

Die uitbater is Peter Deurinck (55) uit Kortrijk. Toen hij de single hoorde en vernam dat Wouter niet lang meer te leven heeft, stelde hij voor om het nummer op zijn kosten in goeie kwaliteit op te nemen. Dat gebeurde een paar weken geleden, toen de band samenkwam voor een buitenoptreden bij Pand.A in Kortrijk. Geluidstechnicus Floris Baert nam de opname en mixing voor zijn rekening, in de studio van Muziekcentrum Track. “Ik was natuurlijk enorm gecharmeerd dat Wouter een nummer over mijn café had gemaakt. Ik ken Wouter als een enorm gedreven, positief ingestelde en aimabele man, met een grote passie voor muziek.”

Hou de Facebookpagina van Texas Café in de gaten voor updates.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

KW · Texas Café – Grounded Pork 4 Free

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.