Tentoonstelling Roma Intima: liefde, lijf en lust in het RAM

Laurette Ingelbrecht

Dinsdag 18 februari ging in het Romeins Archeologisch Museum een opmerkelijke tentoonstelling van start. Tot zondag 30 augustus kan je er onder de lakens loeren naar het intieme leven van de Romeinen. Aanleiding voor deze tentoonstelling is het boek Roma intima: liefde, lijf en lust, geschreven door Bert Gevaert en Johan Mattelaer en uitgegeven bij Sterck & De Vreese.

Het nieuwe seizoen van het RAM start met een tentoonstelling rond het liefdesleven van de Romeinen. Er bestaan blijkbaar heel wat misverstanden over hun activiteiten tussen de lakens. Strips, boeken, televisieseries en films presenteren de Romeinse wereld graag als een seksueel paradijs: een plek waar alles kon en alles mocht.

Ging het er in de realiteit echt zo aan toe? “De tentoonstelling probeert een genuanceerd beeld te geven van dit populaire beeld van intimiteit in de Romeinse wereld. Het kadert liefde en lust in een ruimer geheel waarbij aandacht is voor de historische werkelijkheid. Als kers op de taart geven hedendaagse kunstenaars hun visie op de Romeinse erotische droom”, vertelt conservator van het RAM Wouter Dhaeze.

“Onze bezoekers worden meegevoerd langs uiteenlopende thema’s zoals het Romeinse schoonheidsideaal, de lichaamsverzorging, de fascinatie voor de fallus, de liefde voor hetzelfde geslacht en de heimelijke kanten van bordeelbezoek. Deze tot de verbeelding sprekende onderwerpen krijgen kleur door objecten, replica’s, foto’s en diorama’s. Voor deze tentoonstelling deden we een beroep op collecties van privéverzamelaars en vermaarde archeologische musea én op werken van binnen- en buitenlandse hedendaagse kunstenaars”, aldus nog Wouter Dhaeze.

Nog meer liefde

De tentoonstelling vormt de aanzet voor nog meer liefde en lust in het RAM. In de loop van het jaar volgen nog vier voordrachten en een film, allemaal gewijd aan de liefde, erotiek of het lichaam in het oude Rome. Ook het Romeins Weekend op 31 mei en 1 juni wordt dit jaar een liefdevolle editie met een heus bordeel, een massagesalon en een herberg waar je kan proeven van een liefdescocktail.

Het boek Roma Intima: liefde, lijk en lust is te koop aan de balie van het Romeins Archeologisch Museum en kost 30 euro. (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.