Tentoonstelling ECHO palmt de tuin van BK6 in

© (Foto JVGK)
Redactie KW

ECHO is een verrassende tentoonstelling van de Franse kunstenaar Grégory Decock en wordt gecureerd door zijn organisatie drooM en de galerie Avee van Petrus Paklons. In het weekend van 19-20 september wordt de tentoonstelling opgezet in de tuin van BK6.

Grégory Decock, met roots in Vlaanderen, is de oprichter van het kunstenproject drooM. Met dit project wil hij 26 verlaten tankstations in het Franse departement Drôme een artistieke invulling wil geven. De kunstenaar is een bezeten wielerfanaat en fietste voor deze voorstelling in BK6 vanuit Aouste, in de Drôme, met de koersfiets tot in Kortrijk, waar zijn roots liggen. Zijn grootvader Omer Decock was van Kortrijk. Na de voorstelling vertrekt hij opnieuw met een andere koersfiets van de hand van Marniek Kint terug naar Zuid-Frankrijk. “Met dit traject Aouste-Kortrijk-Aouste treed ik in de voetsporen van mijn grootvader Omer Decock. Het is een ode aan hem maar ook een ode aan de wereldkampioen Marcel Kint, de grootvader van Marniek”, duidt Grégory.

Tentoonstelling ECHO palmt de tuin van BK6 in
© (Foto JVGK)

De tentoonstelling ECHO is gebaseerd op de Griekse mythe van Echo en Narcissus. “Ze symboliseert beeld, geluid, tijd en ruimte. Een echo keert terug. De reflecties worden gezien als referenties in de kunstgeschiedenis en de terugkerende golven uit een centrale bron”, legt medecurator Petrus Paklons uit. De namen van de deelnemende kunstenaars worden niet op voorhand bekend gemaakt. “Dat doen we bewust om het publiek te triggeren om naar de tentoonstelling te komen kijken. Ze benadrukken het belang om een duurzame band te cultiveren tussen de deelnemende kunstenaars en zowel de stad als het Kortrijkse publiek. Het is de bedoeling dat de verschillende kunstenaars regelmatig zullen terugkeren met nieuwe projecten en samenwerkingen.” Van zijn kant tracht Grégory een 20-tal Brusselse kunstenaars naar Kortrijk te halen. Zelf nodigde hij kunstenaar Robin Le Forestier uit Aouste uit. “Ik trok met de wagen van de Drôme naar hier. Waar ik stopte maakte ik een schilderij van het landschap of van het huis van de mensen die ik ontmoette”, vertelt Robin, die reist met de oude wagen van zijn grootvader, nog een toevallige link in het verhaal. “Ik bracht die schilderijen mee en verkoop ze aan de mensen die ik ontmoette of aan mensen die ik hier zal ontmoeten.”

Tentoonstelling ECHO palmt de tuin van BK6 in
© (Foto JVGK)

In de tentoonstelling spelen voertuigen een belangrijke rol. “Daarmee wordt een filosofische reis doorheen de kunstgeschiedenis gesymboliseerd. De Honda Accord werd speciaal door Eric Van Uytven gemaakt met meester-mechanicus Pieter ‘Pierre Total’ Swyngedouw. De vormgeving van de affiches van ECHO werden gebaseerd op de Franse eerste editie van Le Chagrin de Belges (Het Verdriet van Belgie van Hugo Claus) met beelden van James Ensor. “Dat was mijn leidraad doorheen de reis. Ik heb de eerste Nederlandse versie en de eerste Franstalige versie”, glundert Grégory. De gelijknamige groepstentoonstelling was tijdens de lockdown reeds te zien in Kortrijk en werd met de affiches ‘Sorry, we are Claus’ in het straatbeeld aangekondigd. De tentoonstelling is te zien op 19 en 20 september. Op 20 september rijden Grégory en Marniek als eerbetoon aan hun grootvader de Marcel Kint Bicycle Tour en Omer Decock Rememorial. Leuk detail: de 20e is de verjaardag van Marcel ‘De Zwarte Arend’ Kint en de dag dat de Tour de France aankomt. De tentoonstelling verplaatst zich in het weekend van 26 september naar het Overbekeplein, waar met KRTRK Bazar een brocante markt met animatie wordt georganiseerd.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.