Telefacts toont vanavond een dag in het spoor van Marc Coucke

VTM focust in Telefacts vanavond op twee rijke ondernemers uit ons land: niet alleen Studio 100 van Gert Verhulst komt aan bod naar aanleiding van de ‘podiumwissel’ van K3, ook de flamboyante zakenman en KVO-bobo Marc Coucke wordt van nabij gevolgd.

Telefacts was een dag lang een vlieg op de muur in de leefwereld van Marc Coucke. (Foto VTM)

Sinds de verkoop van Omega Pharma wordt Marc Coucke overstelpt met vragen van startende ondernemers. Al meer dan 3.000 bedrijfjes willen een deel van de koek en hopen dat Coucke in hen investeert. Coucke gaat daarvoor in zee met Volta Ventures, een fonds dat jonge ondernemers steunt. Telefacts mocht hem exclusief een hele dag lang volgen op zijn zoektocht naar een bedrijf dat zijn miljoenen waard is. Tot in de vergaderzaal, waar de beslissingen worden genomen.

De concurrentie is bikkelhard. Amper één bedrijf op de honderd is goed genoeg, maar wie toch geld krijgt, maakt meteen een vliegende start. “Startups krijgen van de banken geen geld”, vertelt Marc Coucke in Telefacts. “De enige mogelijkheid is geld van mama en papa, da’s niet oké. Wij gaan daar iets aan proberen toe te voegen.”

“Welk België willen we?”

“Ik ga twee zaken doen: geld weggeven aan goede doelen en daarnaast investeren”, zo luidt het bij Marc Coucke. “En het moet opbrengen, anders is het niet meer leutig en gaan ze me uitlachen. Toen ik plots in die Forbes-lijst kwam, de lijst van de rijkste mensen, reageerden veel mensen. Nu zeg ik zonder blozen: verdikke, in feite is dat goed. Welk België willen we: één met 10 Belgen op de lijst binnen 10 jaar of geen enkele? Ik vind dat we moeten streven naar dat eerste. Iedereen zal er beter van worden. Niet om op die stomme lijst te staan, maar omdat je dan het verschil kan maken.”

(FJA)

Telefacts, dinsdagavond om 21.45 uur op VTM

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.