Tattoo-artiesten uit Roeselare trekken voor ‘Beroepen zonder Grenzen’ naar Cambodja

Redactie KW

Maandagavond is te zien hoe vier Vlaamse tatoeëerders, waaronder Kenny Hannon en Vincent Varewijck van Inksane in Roeselare hun collega’s in Cambodja opzoeken.

Al vier seizoenen lang laat één-programma Beroepen zonder grenzen vier collega’s naar een onbekende bestemming in het buitenland trekken om daar een week lang hun stiel te beoefenen volgens de plaatselijke gewoonten.

Deze keer gaat het om vier Vlaamse tatoeëerders, waaronder Kenny Hannon en Vincent Varewijck (allebei 27), twee tattoo artists die werkzaam zijn in tattoostudio Inksane in Roeselare.

Tattoo-artiesten uit Roeselare trekken voor 'Beroepen zonder Grenzen' naar Cambodja

Kenny, Vincent en twee andere tatoeëerders gingen een week lang aan het werk in de tattoostudio van Teven Say te Siem Raep, in Cambodja. Say is gespecialiseerd in magische tatoeages, die in het Khmer sak yant worden genoemd. Er worden heel wat mystieke krachten aan toegedicht, zoals seksueel magnetisme, bescherming tegen kogels en het brengen van geluk. Hoewel de traditie nog op heel wat plaatsen in Zuidoost-Azië bestaat, is het aantal beoefenaars in Cambodja erg beperkt. Dat komt omdat een koninklijk besluit uit 1920 de monniken verbood om nog tatoeages te zetten en omdat heel wat plaatselijke tatoeëerders zijn gestorven tijdens de genocide en burgeroorlog van de Rode Khmer. De meeste overgebleven meesters van sak yant zijn bovendien niet erg happig op bekendheid, waardoor het moeilijk is om nog iemand te vinden die dergelijke tatoeages kan plaatsen.

Tattoo-artiesten uit Roeselare trekken voor 'Beroepen zonder Grenzen' naar Cambodja

Cambodjanen zijn erg beschermend tegenover hun tatoeageontwerpen omdat die gezien worden als heel krachtig en de artiesten niet willen dat hun tekeningen misbruikt worden. Tijdens het tatoeëren worden er allerlei mantra’s gezongen, terwijl men zich ook aan acht heilige voorschriften moet houden – drie meer dan boeddhisten. Traditioneel wordt er gewerkt met bamboepunten en ook het duo van Inksane leert in deze aflevering van Beroepen zonder grenzen omgaan met dat oude instrument, ook al is het minder accuraat dan de huidige tatoeageapparaten en wordt er in de studio van Teven Say ook op modernere manieren getatoeëerd.

>> Beroepen zonder Grenzen, maandagavond 11 april om 20.35 uur op één

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.