Streuvels’ oorlogsdagboek in theaterversie

Redactie KW

De theatervoorstelling ‘Streuvels en zijn Groote Oorlog’ gaat pas op 5 mei in première maar werd nu al voorgesteld in Kortrijk.

Karel Platteau, Virginie Platteau, Hilde Vanderstraeten, Frank De Bruyne en Oswald Maes op de voorstelling van het stuk ‘Streuvels en zijn Groote Oorlog’. (Foto NOM)

De initiatieven rond de Eerste Wereldoorlog zijn nauwelijks te tellen en toch kan ook Stijn Streuvels daarin niet ontbreken. De schrijver was 43 toen de oorlog uitbrak en de hele tijd bleef hij in zijn Lijsternest omdat hij alles wilde zien en ook noteren. Pas in 1979 verscheen zijn volledige dagboek ‘In Oorlogstijd’. Daarmee ging Streuvelskenner Karel Platteau aan de slag om tot een boeiende theateradaptatie te komen. ‘Streuvels en zijn Groote Oorlog’ gaat pas op 5 mei 2015 in Ingooigem in première, maar werd nu al voorgesteld. Acteurs Oswald Maes en Hilde Vanderstraeten gaven een voorsmaakje. Frank De Bruyne componeerde speciaal muziek.

Opmerkelijk is ook een tweede productie door Virginie Platteau: een Engelstalige voorstelling rond Prutske, het bekende boek dat Streuvels over zijn – in 1916 in volle oorlog geboren – dochtertje schreef. De première vindt plaats in het Talbot House in Poperinge. Hiermee hoopt men niet alleen een Brits publiek maar ook Vlaamse scholen te bereiken.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.