Straf: veilinghuis uit Gits verkoopt twee vroege Van Goghs uit West-Vlaamse collectie

De houtskooltekening ondertekende Van Gogh met zijn voornaam, merkt Johan Kiggen op.
Redactie KW

Het zijn dé stukken van mijn leven. Dat zegt Johan Kiggen van het Gitse veilinghuis New-Art. Het gaat om een houtskooltekening op papier van een kruik én een bloemenaquarel. Beide zijn werken van de jonge Vincent Van Gogh en komen uit een West-Vlaamse privé-collectie.

Ze hangen prominent bij New-Art in Gits. Zwaar beveiligd. De houtskooltekening van de kruik heeft de jonge Van Gogh getekend met zijn voornaam Vincent. Het aquarel is niet getekend.

West-Vlaamse kunstcollectie

Voor Johan Kiggen die ze voor een West-Vlaamse verzamelaar verkoopt, wordt het zondag in Gent een uitzonderlijke veiling. New-Art – veilinghuis Kiggen – brengt normaal moderne, hedendaagse kunst op de markt. “Maar we kennen de privé-verzamelaar al ruim twintig jaar. We hebben dat contact goed onderhouden”, zegt hij. Dat de West-Vlaamse collectioneur niet naar een Londens of Parijs’ veilinghuis stapt, heeft zijn redenen. “De man wil dat de werken hier in ons land blijven.”

Het aquarel is niet ondertekend door de jonge Van Gogh.
Het aquarel is niet ondertekend door de jonge Van Gogh.

De jonge Van Gogh

Aan de verkoop ging heel wat onderzoekswerk vooraf. “We hebben uiteraard de oorsprong van de werken gecheckt en gedubbelcheckt,” legt Johan Kiggen uit.

“De jonge Van Gogh heeft de werken gemaakt toen hij nog bij zijn moeder woonde. Hij heeft ze nagetekend van ‘prenten’,” legt Johan Kiggen uit.

Bij moeder Van Gogh op zolder

Toen de moeder van Van Gogh na het overlijden van haar man naar Breda verhuisde, verhuisden de tekeningen en schilderijen mee en verdwenen ginds op zolder. In de zogenoemde Bredase kisten.

“Wat een vondst! Voor mij de hand van een grootmeester”, reageerde wijlen Jan Hoet.

“Het aquarel en de houtskooltekening zijn terug te vinden in het boek ‘Verloren Vondsten’ van Dirven en uitgegeven bij expert Georg Klusmann. Die Klusmann was een professor en expert van Van Gogh. Zijn kennis over de kunstenaar is van onschatbare waarde. Hij werd zeer hoog aangeschreven en heeft er zijn levenswerk van gemaakt,” legt Johan Kiggen uit.

De houtskooltekening op papier vermeldt wel de voornaam van Van Gogh.
De houtskooltekening op papier vermeldt wel de voornaam van Van Gogh.

De werken werden aangekocht door de familie Marijnissen. De West-Vlaamse verzamelaar kocht de werken in 2001. Wijlen Jan Hoet keek de werken na. “Wat een vondst. Voor mij de hand van een grootmeester”, reageerde Jan Hoet indertijd, volgens Johan Kiggen.

Raming van de waarde

Een werk van de jonge Van Gogh werd vorig jaar in Parijs geveild voor 7 miljoen euro. “Dat was een schilderij,” zegt Johan Kiggen. “Hier gaat het om een tekening en een aquarel. De bodemprijs voor het aquarel bedraagt 200.000 euro, voor de houtskooltekening 150.000 euro.” Maar het kan best dat het aquarel zondag in Gent tot 800.000 en de tekening tot 450.000 euro gaat.

Voor het veilinghuis in Gits zijn dat indrukwekkende bedragen, maar niet de hoogste. “We hebben al eens een werk van een Chinese kunstenaar voor 500.000 euro kunnen verkopen”, zegt Johan Kiggen. “Maar deze Van Goghs zijn toch wel dé stukken van mijn leven,” besluit hij. (JG)

De veiling van de beide Van Goghs vindt plaats zondag 22 september vanaf 15 uur in de veilingzaal van de gerechtsdeurwaarders in de Ledergemstraat in Gent. De werken zijn daar op zaterdag te bezichtigen van 10 tot 18 uur en op zondagochtend van 10 tot 12 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.