Stormloop op fotoshoot in Izegems klooster de Pélichy: tweede dag aangekondigd

© gf
Redactie KW

De fotoshoot voor beroeps- en amateurfotografen in het Izegemse klooster de Pélichy zorgt voor een ongeziene stormloop. “Om de toevloed van vragen te kunnen opvangen, wordt niet alleen op zondag 13 september een fotoshoot georganiseerd, maar ook op zondag 20 september”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

“Op vrijdag 10 juli werd het online systeem voor de registratie opengesteld en in één uur tijd waren de tachtig voorziene plaatsen al volzet. Heel wat Izegemnaars registreerden zich al, maar we kregen ook aanvragen uit Nederland en zelfs uit Berlijn om de prachtige Gouden en Zilveren kapel, het art deco salon, de kloostergangen, slaap- en eetvertrekken… op de gevoelige plaat te leggen”, verduidelijkt de schepen. “Het museum Eperon d’Or wordt letterlijk overspoeld met vragen.”

Voor de tweede fotoshootdag kan vanaf woensdag 15 juli om 9 uur geregistreerd worden. “We laten op 20 september tussen 10 en 18 uur opnieuw elk uur tien fotografen toe in het gebouw.”

Beschermd monument

Het klooster en de school werden opgericht in 1806. In de loop van de jaren werd de site almaar uitgebreid en verbouwd. In 1839 werd de Gouden kapel gewijd, maar later werd ze uitgebreid en versierd en in 1846 opnieuw gewijd. Het resultaat was een grote barokkapel met een rijke plafond- en muurbekleding en een monumentaal barokaltaar. In de periode 1843 tot 1845 werd onder andere ook de Zilveren kapel gebouwd, een privékapel voor priester Joseph de Pélichy. De Gouden Kapel is sinds 1981 een beschermd monument, een deel van de gebouwen is sinds 2012 beschermd”, zegt schepen Himpe. De Zusters van Maria verlieten in 2013 het klooster en het gebouw staat sindsdien leeg.

Op zondag 13 september kunnen ook niet-fotografen bepaalde delen van het klooster bezoeken. “De gratis rondleidingen met gids in de schoolgebouwen en delen van het klooster starten op een aantal vastgestelde uren en hiervoor kan ingeschreven worden via de website van Eperon d’Or vanaf donderdagmorgen 16 juli. Er zijn die dag ook gidsbeurten met boeiende verhalen in de gebouwen van het toenmalige Sint-Jozefscollege en de Vakschool.”

Meer info op www.eperondor.be.

(vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.