Stijn Vanbrabant rapt frustraties van zich af in ‘Kissak’: “Oproep voor slachtoffers om naar buiten te komen”

Stijn Vanbrabant (links) kwam in de hiphop terecht via zijn maat maat Bram Debouvere. (foto TOGH)
Tom Gheeraert

Met het nummer ‘Kissak’ rekent XsustainX, het rap-alter ego van de 29-jarige Stijn Vanbrabant, af met een familielid dat verdacht wordt van kindermisbruik. In de videoclip is te zien hoe Stijn en enkele kompanen een vermeende pedofiel folteren, maar hij wil zich wel distantiëren van de zogenaamde pedojagers die in Nederland voor ophef zorgen.

Stijn Vanbrabant woont in Vlamertinge en is vooral een liefhebber van metal. Zo is hij ook gitarist van de Ieperse speedmetalband Turbowarrior of Steel. Toch neemt hij met XsustainX een zijweg naar de hiphop. “Ik ben daar dit jaar mee begonnen nadat ik enkele beats zag passeren die mijn maat Bram Debouvere onder de naam Sir Freak maakt”, vertelt Stijn. “Ik begon daar wat teksten op te schrijven. Bram is ook een grote metalfan, maar maakt ook echt machtige hiphopbeats. Dit is echt een project waar elk van ons vijftig procent van het werk op zich neemt.”

“Dit heeft helemaal niets te maken met de pedojagers uit Nederland”

Waarover het nummer ‘Kissak’ gaat, is meteen duidelijk in de eerste strofe. ‘Ik moet braken van je mulle, al die leugens heel de tijd. Hoe hebben wij nooit kunnen zien dat je een pedofiel zijt’, klinkt het daarin. “Het nummer gaat over iemand die heel dicht in mijn familie zit. Eind vorig jaar begonnen er plots slachtoffers naar buiten te komen. Niemand had het zien aankomen en we waren allemaal van het Lam Gods geslagen. Ik schreef al mijn frustraties en ergernissen neer”, zegt Stijn. “Ik heb dit ook besproken met de slachtoffers. Zij staan erachter, ook al omdat de persoon in kwestie nog altijd vrij rondloopt. Dat is mijn grote frustratie. Het is dan ook vooral een wake-upcall voor mensen die slachtoffer geweest zijn om ermee naar buiten te komen, zodat zulke personen niet ongestraft blijven.”

Folteren

Bij het nummer hoort ook een videoclip en daarin is te zien hoe Stijn en enkele kompanen een vermeende pedofiel ontvoeren en folteren. Het doet denken aan de zogenaamde pedojagers die vooral in Nederland de afgelopen weken voor ophef zorgden, onder meer nadat een 74-jarige man uit Arnhem werd aangevallen en daarbij overleed. “De dag dat we de clip uitbrachten, zagen we ook net dat nieuws passeren, maar daar heeft het helemaal niets mee te maken”, benadrukt Stijn. “Ik wil me daar dan ook van distantiëren. Ik moet wel toegeven dat ik berichten ontvangen heb van mensen die dachten dat ik ook zoiets in gang wou zetten. Nee dus, al moet ik toegeven dat we er hard op lijken met onze zwarte kledij en mondmaskers. Ik zou ook niet willen dat mensen geïnspireerd worden door mijn videoclip en vermeende pedofielen beginnen aanvallen op straat. Het is absoluut niet mijn bedoeling om geweld te promoten.”

In de eindgeneriek bedankt Stijn onder andere stad Ieper en stad Poperinge. “Ik dank Poperinge voor het gratis gebruik van het leegstaand kraakpand dat eigendom is van de stad. En ik dank Ieper voor de verkregen toestemming om te filmen op het speelplein aan de Tulpenlaan”, verduidelijkt hij.

https://www.youtube.com/watch?v=2d33eJYFgwU

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.