Stijn De Zaeytijd staat voor laatste Trax Festival in Roeselare als verantwoordelijke

Stijn De Zaeytijd is klaar voor zijn laatste Trax. (Foto SB) © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Zaterdag vindt op de Trax-site de achtste editie plaats van het Trax Festival, meteen ook de laatste met Stijn De Zaeytijd als eindverantwoordelijke. Hij was er bij van in het begin, maar acht de tijd nu rijp om de fakkel door te geven. “Ondertussen kunnen we rekenen op een sterk team van vrijwilligers die de continuïteit van het festival verzekeren”, aldus Stijn.

Stijn De Zaeytijd (39) is getrouwd met Ann-Sophie Vandenweghe, met Ella en Anna hebben ze twee dochters. Officieel is hij actief als beleidsmedewerker cultuur en evenementen. Sinds de eerste editie in 2011 is Stijn als eindverantwoordelijke betrokken bij de organisatie van het festival op het einde van de zomer. “In mei 2010 zaten we al een eerste keer samen met het idee om een stadsfestival te organiseren”, begint Stijn te vertellen.

“Voor de stad moest het evenement een muzikale meerwaarde betekenen en het liefst van al nog gratis. Begin september bleek het ideale moment. In onze zoektocht naar een locatie kwamen we op de GLS-site terecht, op dat moment was de ontwikkeling van de Trax-site enkel nog maar een idee. Het festival was voor de site alvast een goede test. Ondertussen zijn we zeven jaar verder en onderging de locatie een hele metamorfose. De onbekende GLS-site is uitgegroeid tot een hotspot voor heel wat verenigingen, organisaties én ook voor skaters met het recent aangelegde skatepark.”

Volzet

“De ambities waren aanvankelijk heel low profile. In de eerste verslagen stond dat we met duizend bezoekers al heel tevreden zouden zijn. De eerste editie vond plaats op zaterdag 3 september 2011 met A Brand en Das Pop als grote namen. Het festival was meteen een schot in de roos. Helaas zijn we die dag helemaal uitgeregend met een stevig onweer. Amper twee weken na het Pukkelpop-drama was dat toch even schrikken, gelukkig zonder erg gevolgen. De jaren daarop konden we heel wat mooie groepen ontvangen en mochten we enkele keren het bordje volzet ophangen, goed voor zo’n 6.000 bezoekers.”

Organisch gegroeid

“Het organiseren van het festival was ieder jaar een hele uitdaging. Niet alleen om enkele toppers voor de affiche te kunnen strikken, maar ook met de veranderende site waardoor de omstandigheden ieder jaar anders waren. Flexibiliteit was meer dan ooit van toepassing, maar het is iedere keer goed gelukt. Dit keer hebben we voor het eerst te maken met het skatepark, waardoor het podium een ietwat andere positie inneemt. De omkadering vindt allemaal plaats onder de luifel van de site.”

“Volgend jaar vind je mij gewoon met een pintje aan de toog”

“In de loop der jaren is er ook heel wat veranderd op organisatorisch vlak. Het was van in de beginjaren de bedoeling om de organisatie geleidelijk over te dragen aan een groep van vrijwilligers, weliswaar met omkadering van de stad”, gaat Stijn verder. “Dat is goed gelukt. Ondertussen zitten we met een kern van een tiental vrijwilligers die instaan voor de belangrijkste taken. Ze zijn elk verantwoordelijk voor een bepaald segment, van de logistiek tot de programmatie. De Spil zorgt nog voor de het podium en de techniek en wij als stad verzorgen mee de administratie, maar voor de rest zijn het allemaal vrijwilligers die het werk doen. Vanuit de stad draait mijn collega Dieter Declercq ook al een tijdje meer, waardoor ik de tijd rijp acht om een stapje terug te zetten als eindverantwoordelijke. Ik heb er alle vertrouwen in dat het festival ook in de toekomst nog heel wat mooie momenten kent. Sowieso is het in de wereld van de cultuur nooit niet slecht om na verloop van tijd iets anders te doen. Ik ben blij dat ik al die jaren mijn steentje kon bijdragen. Volgend jaar ben ik sowieso opnieuw van de partij, maar dan als bezoeker met een pintje aan de toog, genietend van de optredens!”

“Maar eerst de komende editie. Je moet ieder jaar wat geluk hebben bij de programmatie, maar met Het Zesde Metaal en Daan hebben we twee toppers waarmee we toch heel wat volk moeten lokken. Tijdens het festival zelf loop ik voortdurend rond. Ik sla wel eens een praatje, maar altijd erg kort. Ik kijk voortdurend rond of alles goed verloopt, echt iets meepikken van de muziek zit er zelden in.”

Hardcore gabber

Als cultuurmedewerker is Stijn sowieso een groot muziekliefhebber. “Op mijn vijftiende was ik een van de eerste hardcore gabbers in West-Vlaanderen”, lacht hij. “Op muzikaal vlak was ik toen een echt buitenbeentje, maar in de loop der jaren is mijn muzieksmaak toch flink ontwikkeld en kan ik heel wat muziek appreciëren. Het is een van de redenen waarom ik ieder jaar met plezier naar Pukkelpop trek. Je kunt er genieten van toppers, maar ook heel wat muziek ontdekken.”

Trax Festival vindt op zaterdag 2 september op de Trax-site plaats. Op de affiche Daan, Het Zesde Metaal, Discobaar A Moeder, Améry, Chackie Jam en De Helden. Tijdens het festival zijn er om 18, 19 en 20 uur ook rondleidingen voor zij die de site wat beter willen leren kennen. Het festival is helemaal gratis. Parkeren kan in de stationsparking, er is ook een ruime fietsenparking.