Standbeeld Peegie krijgt nieuwe thuis op Grote Markt in Roeselare

Wilfried Devoldere, voorzitter Maten van Peegie, poseert als Peegie op de markt.© Stefaan Beel
Wilfried Devoldere, voorzitter Maten van Peegie, poseert als Peegie op de markt.© Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Het standbeeld van Peegie krijgt begin juni een nieuwe, nog prominentere plek op de Grote Markt. “Vanaf dan kijkt Peegie als rasechte Roeselaarse commerçant recht de Ooststraat binnen”, lacht Wilfried Devoldere, voorzitter van de Maten van Peegie.

Aan de Botermarkt starten binnenkort de werken voor het nieuwe stadhuis. Enkele stadsdiensten verhuisden intussen naar ARhus, naar De Munt en naar de Delaerestraat. Ook de bekendste buur van het stadhuis krijgt binnenkort een nieuwe thuis. Het beeld van volksfiguur Peegie verhuist naar De Grote Markt.

Peegie prijkt momenteel nog op de Botermarkt, maar staat erg dicht bij de gebouwen die tijdens de sloopwerken verdwijnen. Tijdens de werken kan het beeld schade oplopen, dus werd samen met De Maten van Peegie gezocht naar een oplossing. Stadsbestuur én Maten konden er niet om heen dat dé logische thuis voor Peegie De Grote Markt moet zijn.

“Op de markt staat Peegie nog prominenter in het centrum”, reageert Wilfried Devoldere, voorzitter van De Maten van Peegie. “Het is logisch om het beeld van de rasechte Roeselaarse commerçant met zijn blik naar de commerce in de Ooststraat te plaatsen. We wilden het beeld graag dicht bij het centrum van de stad houden, niet ver van die andere blikvanger, de vijf verlichte Peegie-glastegels in het Nonnenstraatje met daarop taferelen uit de boeken van Peegie.”

Vaak verhuisd

Peegie, geesteskind van auteur Willem Denys, kreeg zijn beeldje dankzij Gilbert Bonte. Eerst prijkte het beeld op de binnenkoer van het stadhuis. Wat later verhuisde Peegie naar de Botermarkt ter hoogte van de Vagant. Met de heraanleg van dit stukje centrum werd het beeld nogmaals verplaatst naar de ingang van het stadhuis en nu krijgt hij zijn definitieve stekje op De Grote Markt. Rond het beeld wordt jaarlijks de intronisatie van nieuwe Maten van Peegie georganiseerd. Het beeld krijgt ook geregeld een passend kostuumpje aangemeten dat verwijst naar een of andere Roeselaarse vereniging. Af en toe zorgen zijn maten voor een passend actueel accentje zoals momenteel… een mondmasker.

Op de banaan

Peegie komt op de markt op de banaan te staan, het plekje waar vroeger het beeld Sierlijkheid stond. De verplaatsing gebeurt in juni na enige voorbereidende werken. De Stad hoopt samen met De Maten van Peegie dan zo snel mogelijk een coronaveilige en plechtige inhuldiging te kunnen organiseren. (Bart Crabbe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten