Stadsharmonie Wervik heeft nieuwe dirigent en uniform: “Dit orkest wil vooruit”

Wouter Vercruysse is de nieuwe dirigent van de stadsharmonie die tevens in een nieuwe outfit steekt. © LVW
Redactie KW

De Stadsharmonie Wervik heeft een nieuwe dirigent. Wouter Vercruysse (31) uit Deerlijk volgt Pieter Meersseman op. De muzikanten steken in een nieuw kostuum. Pieter Meersseman volgde begin 2017 Lieven Maertens als dirigent van de harmonie Onder Ons op. Het kwam ondertussen vorig jaar tot een fusie met De Grote Harmonie. Pieter Meersseman loodste beide harmonieën door de fusie.

Door Erik De Block

Het werd voor Pieter Meersseman uit Ieper te druk en zo moest de Stadsharmonie Wervik op zoek naar een opvolger. “Nadat de functie van dirigent opengesteld werd, kwam onder meer de kandidatuur van Wouter Vercruysse binnen”, zegt voorzitter Filip Simoens. ” Na een gastrepetitie en het overlopen van de verschillende kandidaturen, koos het bestuur in overleg met de muzikanten voor Wouter Vercruysse.”

Wouter Vercruysse is een telg uit een erg muzikale familie. Zijn grootvader, vader en oom hebben een verleden in de fanfare van Deerlijk. De nieuwe dirigent heeft een rijke muzikale opleiding en ervaring. Als beroepsmuzikant geeft hij les aan het PTI Kortrijk en aan de Academie voor Woord en Muziek in Diksmuide.

Eerder was Wouter Vercruysse dirigent van het jeugdorkest van de koninklijke fanfare Sint-Cecilia Deerlijk, de jeugdharmonie Mortsella (Moorsele) en tot in 2017 fanfare De Zwaan in Lichtervelde. Hij volgde een opleiding klassieke muziek, optie trompet aan het conservatorium in Gent.

Sociale aspect

“Bij het bekend raken van de openstaande vacature twijfelde ik geen moment”, aldus Wouter Vercruysse.

“In de Stadsharmonie Wervik vond ik een orkest dat ambitieus is, dat vooruit wil en waar naast het muzikale ook het sociale aspect in een vereniging van groot belang is. Het zijn net die zaken die ook voor mij primeren en waar ik met veel goesting aan wil werken. Ik hoop dit orkest verder te kunnen uitbouwen en er vele mooie muzikale projecten mee op poten te zetten.”

De Stadsharmonie Wervik heeft verschillende doelstellingen: muzikaal plezier voor jong en oud in een kwaliteitsvolle harmonie, een vaste waarde zijn in het muzikale landschap van Wervik en omstreken waar men streeft naar originele en vernieuwende evenementen voor een breed publiek, inzetten op ontwikkeling van jonge muzikanten door hen alle kansen te bieden, het jeugdensemble een echte muzikale jeugdbeweging laten zijn waar jongeren zichzelf ook kunnen ontwikkelen op niet-muzikaal vlak en tenslotte het ondersteunen van nieuwe muzikale initiatieven, zowel op financieel als op materieel vlak.

Waarden

Naast doelstellingen draagt de Stadsharmonie Wervik ook enkele waarden hoog in het vaandel: iedereen is gelijk en verdient dezelfde kansen, onafhankelijk van zijn of haar muzikaal niveau, een inclusieve vereniging zijn die flexibel is en continu zichzelf in vraag durft stellen en verbeteren.

De Stadsharmonie Wervik telt momenteel een 50-tal muzikanten. “Met het aantrekken van Wouter Vercruysse willen we van onze harmonie een levendige en bloeiende vereniging maken, waarin alle muzikanten zich thuis voelen”, aldus de voorzitter.

“Nu de fusie van de harmonieën volledig geregeld is, kunnen we ons samen met de nieuwe dirigent terug ten volle focussen op het muzikale. Omdat we tijdens onze optredens ook perfect voor de dag willen komen, kozen we ondertussen ook voor een nieuw uniform. Tijdens de Zomerkermis kwamen we voor de eerste keer op straat in ons nieuw pak. De jeugdharmonie en de drumband dragen een mooie polo en sweater.”

De Stadsharmonie Wervik bestaat uit vier geledingen.

Er zijn ook nog het jeugdensemble onder leiding van Benjamin Verstraete, de drumband met als dirigent Christian Six en de Wervikse Big Band waarvan Lieven Maertens de dirigent is.

De komende activiteit is op zaterdag 26 oktober in Oosthove: Fantastic Folk, een nieuw concert rond het thema folkmuziek. Later hierover meer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.