https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stadsfestival Krikrak: kinderen bedenken nieuwe namen voor Brugse cultuurhuizen

Stefan Vankerkhoven

Op 6 en 7 november zetten alle Brugse cultuurhuizen de deuren open voor jonge, nieuwsgierige blikken. Op het programma van dit Brugs stadsfestival voor kinderen staan elk jaar voorstellingen, workshops, concerten, rondleidingen en creatieve activiteiten. Dit jaar leeft Krikrak al weken vóór het eigenlijke festivalweekend plaatsvindt, want leerlingen uit verschillende Brugse basisscholen bedachten voor de cultuurhuizen een nieuwe naam en een nieuwe inrichting.

Het Gouden Fluweeltoneel? Dat is de nieuwe naam voor de Koninklijke Brugse Stadsschouwburg. Het Gruuthusemuseum doopten de kinderen van basisschool OLVA Katrientje om tot het Kleurrijk Kunstenpaleis. Het Rode Zoekspeelhuis? Het Concertgebouw kreeg ook een nieuwe naam dankzij deze leerlingen. House of Time en Raakvlak zijn dankzij de leerlingen van De Lisblomme de Creative Ontdekkingsplek. Het verbindende parcours heet Tour de KAAP met dank aan de leerlingen van de Zonnetuin.

Speelplekken

Namen die tot de kinderlijke verbeelding spreken, en dat is maar goed ook, want in het kader van het stadsfestival voor jongeren Krikrak worden statige cultuurhuizen kindvriendelijke speelplekken, ontsproten aan de fantasie van het jongste publiek. Brugse schoolkinderen dachten immers na over de manier waarop de buitenkant van Brugse cultuurhuizen aantrekkelijker gemaakt kan worden voor het jonge publiek. En het bleef niet bij nadenken!

In House of Time weerklinken de zaagmachines en vijstoestellen dat het een lieve lust is. De leerlingen van Sint-Leo Hemelsdaele basisschool Brugge, basisschool Brugge-Centrum en basisschool Het Kleurenpalet maken er – onder leiding van kunstorganisatie de Batterie – drie grote houten constructies voor respectievelijk het Kleurrijk Kunstenpaleis (Gruuthusemuseum), het Gouden Fluweeltoneel (Koninklijke Stadsschouwburg) en het Rode Zoekspeelhuis (Het Concertgebouw). De kunstwerken inspireren de cultuurhuizen om hun pleintjes aantrekkelijker te maken voor het jonge publiek. Ze zullen vanaf zaterdag 30 oktober te zien zijn op het pleintje voor de cultuurhuizen.

Maquettes

De maquettes met nog meer voorstellen om de cultuurhuizen aantrekkelijker te maken voor het jonge publiek zijn nu al te zien in het onthaalpaviljoen van het Gruuthusemuseum, in de inkomhal van het Concertgebouw en in de jeugdafdeling van Hoofdbibliotheek Biekorf. Ze zijn tot tot zondag 7 november te bewonderen.

Wie geïnspireerd is door de ontwerpen van de leerlingen en goesting heeft om zelf één van de cultuurhuizen om te toveren tot een knotsgek speelparadijs, kan thuis zelf aan het knutselen gaan met een stappenplan dat te vinden is op www.krikrak.be/thuisproject . Foto’s van de knutselwerkjes kunnen gedeeld worden via de sociale media @krikrakbrugge #krikrak2021. Alle creaties mogen tussen 29 oktober en 5 november ook binnengebracht worden bij de cultuurhuizen waar ze in het Krikrakweekend van 6 en 7 november tentoongesteld zullen worden.

Miss en Mister Gruuthuse

Een Museum Speel-Kaffee in het Groeningemuseum, de grote miss- en mister Gruuthuseverkiezing, een muziekconcert voor baby’s en peuters in het Concertgebouw, wilgen vlechten in House of Time en KAAP die met een grote roze bol wol de verschillende speelplekken van Krikrak met elkaar verbindt. Dit is maar een greep uit het gezinsvriendelijke programma van Krikrak 2021.

Reserveren voor Krikrak kan vanaf 7 oktober. Info : www.krikrak.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.