Stadsarchief neemt archief familie Ronse in ontvangst

Redactie KW

Tussen de familie Ronse en de stad is een overeenkomst getekend waarbij het archief van de familie aan Brugge wordt overgedragen. De schenking is interessant voor de geschiedenis van Brugge en de hele Brugse regio.

Het archief dat door Philippe Bouckaert, kleinzoon van Alfred Ronse junior, in bewaring wordt gegeven, bestaat voornamelijk uit documenten van de familie Ronse en aanverwante families zoals Liebaert, De Fevere, Tomboy, Wijts, Vande Steen, De Mil, Veranneman, Van Ockerhout en vele andere. Die families hadden een sterke band met Brugge. Telgen ervan bekleedden tijdens het ancien régime en in de 19de eeuw vele bestuursfuncties (burgemeester/schepen) of ambtenarenposten in de stad en het Brugse Vrije.

Bijzonder interessant voor de Brugse buurgemeenten zijn vooral de tientallen ‘ommelopers’, zowat de voorloper van het kadaster. Ook een boek met de vermelding van onder andere door kloosters verkocht “zwart goed” tijdens de Franse periode is interessant, omdat de namen van de kopers worden vermeld.

Burgemeester De fauw is opgetogen: “De familie was intens met Brugge verbonden, vooral via schepen en volksvertegenwoordiger Alfred Ronse (1835-1914). Als schepen startte hij in 1877 met een subsidiesysteem voor het restaureren van privéwoningen, als eerste stad in België.”

“In de nabije toekomst zal het archief nog worden aangevuld”, aldus schepen Blontrock. “Momenteel beslaat het ongeveer tien meter.” (Chris Weymeis)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier