Stadsarchief Brugge pakt uit met expo rond negen lokale wielerhelden in aanloop naar WK

Het Brugs stadsarchief belicht negen lokale wielerhelden in een expo. (Foto Stadsarchief)
Stefan Vankerkhoven

In september doet het WK wielrennen Brugge aan en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Het Stadsarchief organiseert tot en met 14 november een expo waarbij het WK op een originele manier in de kijker wordt gezet: een tentoonstelling rond negen Brugse wielerhelden.

Onder de titel ‘Een droomploeg voor het WK: 9 Brugse wielerhelden’ speelt het Stadsarchief in samenwerking met KOERS Museum van de Wielersport, Toon Duyck en de Stad in op negen Brugse wielerhelden die samen honderd jaar wielergeschiedenis overbruggen.

Droomploeg

“Deze negen sporters vormen een droomploeg voor het WK, stuk voor stuk mannen die het peloton ver achter zich laten. Ze behaalden allemaal grote zeges en zetten Brugge daarmee op de kaart als wielerstad. Ik ben fier dat we in onze stad zo’n formidabele wielertalenten hebben die een voorbeeld zijn voor de jeugd”, zegt schepen van Sport Franky Demon.

De negen geselecteerden zijn: Kamiel Van de Casteele, Hilaire Couvreur, André Leliaert, Albert Ramon, Georges Vandenberghe, Guido Reybrouck, Wilfried David, Michel Vanhaecke en onze huidige WK-ambassadeur Jens Keukeleire.

Laat je meeslepen door hun triomftochten. Ontdek hun boeiende levensverhalen. Ze leggen soms grote drama’s bloot, maar zijn ook doorspekt met de nodige humor. Bij elke renner krijg je naast zijn verhaal ook prachtige foto’s en een unieke cartoon van Marec te zien. Sprekende objecten uit de collecties van de renners, hun nazaten, verzamelaars en KOERS dompelen je onder in de wielersfeer.

Podcast

“En er is nog veel meer”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock. “Vlij jezelf neer in een knusse stadssofa voor de televisie en herbeleef prangende momenten uit de carrières van onze Brugse wielerhelden. Of luister naar de boeiende podcast die Charlotte Van Tuyckom van Howest maakte. Zij raakt niet alleen de koers aan, maar ook alles wat er bij komt kijken: de media, begeleiding, materiaal, het leven na de koers…”

Burgemeester Dirk De fauw stelt: “Bijzonder interessant zijn ook de wist-je-datjes over Brugge als wielerstad. Ze brengen onder meer de vroegere wielerpistes van de stad tot leven. Je maakt ook kennis met de Brugse wielerploegen en de eerste wedstrijd op Brugse bodem. Tot slot krijg je ook de oudst bewaarde fiets van Brugge te zien. Redenen genoeg om een sprintje in te zetten naar het Stadsarchief Brugge.”

De expo is nog tot en met 14 november dagelijks van 9.30 tot 17 uur gratis te bezichtigen