‘Spoorweg des doods’ inspireert Ansatz der Machine tot mysterieuze song

De videoclip werd opgenomen in de Hoge Venen. © GF
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Voor de opnames van de videoclip bij het nummer ‘Igarka’ trok de zevenkoppige band Ansatz der Machine rond de uit Kortrijk afkomstige frontman Mathijs Bertel naar de Hoge Venen.

Een song als een sprookje verdient een visueel pareltje van een videoclip, moeten ze bij Ansatz der Machine gedacht hebben. Melancholisch en warm tegelijk, omdat volgens deze groep elk einde een nieuw begin inluidt. Dit is ook de verborgen boodschap in het door Mathijs Bertel en Bram De Vreese gemaakte promotiefilmpje dat het verhaal lijkt op te hangen van een personage dat samen met zijn trouwe honden zijn oude leven verlaat en de natuur intrekt. Hij probeert zijn leven een andere richting te geven zonder de garantie dat dit überhaupt zal lukken.

Jozef Stalin

Igarka is de naam van een Russische stad die ooit de eindhalte was van de Spoorweg des doods, een megalomaan project waarbij Jozef Stalin rond 1950 in het noorden van Siberië een gigantische spoorlijn wou aanleggen. Het project liep met een sisser af. De spoorlijn kreeg deze bijnaam, omdat er zoveel gevangenen uit de Siberische Goelag straf- en werkkampen in verschrikkelijke weersomstandigheden stierven tijdens de bouw ervan.

‘Igarka’ is ook de laatste track op ‘Burial Songs’, het album dat Ansatz der Machine afgelopen januari aan de wereld prijsgaf. Met haar fluwelen stem schenkt Sophia Ammann een sublieme souplesse aan deze prachtsong.

Bekijk en beluister de videoclip van Igarka hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=WtL1zK2-t3E

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier