Speciaal vaderdagcadeau voor Willem Vermandere: cover van zoon Augustijn

Augustijn Vermandere presenteert op vaderdag een cover van zijn vader, 'Mijn land'. "Het is de eerste keer dat ik dit doe of durf", vertelt hij. © Davy Coghe
Hannes Hosten

Willem Vermandere krijgt vandaag een bijzonder vaderdagcadeau van zijn zoon Augustijn. Voor de allereerste keer covert de zoon de vader, met het nummer ‘Mijn land’.

Ook al zingen vader en zoon allebei in het West-Vlaams, ze hebben toch hun eigen stijl. Augustijn bracht dan ook nog nooit een cover uit van zijn vader. Tot nu, met vaderdag. “Het is de eerste keer dat ik dit doe of durf. Het moet ook een liedje zijn dat je ligt. Toen mijn vader 80 werd op 9 februari en een verjaardagsconcert speelde in het Kursaal van Oostende, hoorde ik hem dit liedje zingen. Ik vind het echt een van zijn schoonste. Het inspireerde me. Daar kan ik iets mee doen, dacht ik.”

“Ik was al een paar weken aan het proberen, maar tegen vaderdag wou ik het echt af hebben. En zo viel het in de plooi. Pas sinds donderdag is het helemaal af”, aldus Augustijn. “Wat ik mooi vind aan dit nummer? De melodie, de harmonie… en dan zeker de zin: ‘In een land zonder liedjes, daar woon ik niet’. Dat komt hard binnen. Dat vond ik schitterend. Het is een iconisch liedje over de Westhoek. Een monument eigenlijk, hoewel niet bij iedereen bekend. Maar dat hoeft ook niet.”

“Mijn ouders hoorden het nummer vanochtend op de radio en waren er heel gelukkig mee. Ik kreeg zelfs een applausje. Mijn vader vond dat vorm en inhoud klopten en dat het een mooie interpretatie was. Ik denk dat dit wel een mooi vaderdagcadeau moet zijn. Dat iemand anders een liedje van jou covert, dat is toch het mooiste compliment?

Beluister ‘Mijn land’ van Augustijnhier:

https://www.youtube.com/watch?v=Rbvrz2Bt0X4

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.