Sofie Lemaire presenteert de Ultimas

Sofie Lemaire presenteert dinsdag de Ultimas. (foto Geert Van Hoeymissen)
Sofie Lemaire presenteert dinsdag de Ultimas. (foto Geert Van Hoeymissen)
Bert Vanden Berghe

Op dinsdag 18 mei krijgen we op VRT.nu de uitreiking van de Ultimas, de Vlaamse cultuurprijzen, te zien. De presentatie ligt in handen van Sofie Lemaire. De radiopresentatrice maakte in het verleden ook al Culture Club. “Ik hoop dat we uit deze crisis leren hoe belangrijk cultuur is voor ons welzijn.”

Al sinds 2003 worden de Vlaamse Cultuurprijzen uitgereikt. Sinds 2017 gaan ze door het leven als de Ultimas. Dit jaar vindt de uitreiking plaats tijdens een digitale awardshow, gepresenteerd door Thomas Vanderveken en Sofie Lemaire die opgroeide in Brugge. Brihang en Charlotte Adigéry zorgen voor de muzikale noot. “Heel fijn om te doen”, weet Sofie. “Dit is het dichtste dat ik bij een feestje ben geweest de laatste tijd. (lacht) Het is een rare editie, ja, want het was een dramatisch jaar voor de sector. Het is wel belangrijk dat we de erkenning blijven geven.”

“Ik mis het meest die dynamiek die ontstaat als je in het publiek zit”

Zelf pikt Sofie doorgaans heel wat voorstellingen en optredens mee. “Ik heb in het begin van de crisis die voorstelling via WhatsApp (WatchApp van Skagen, red.) gevolgd en ook een online concert van Billie Eilish en Dua Lipa, om te zien hoe ze dat professioneel aanpakten. Maar je kijkt daar heel rationeel naar. Zonder die publieksbeleving is dat een heel ander verhaal. Ik hoop nog de tentoonstelling rond Roger Raveel te zien binnenkort, maar ik heb nog niet veel plannen durven maken. Ik ben ook meestal diegene die dan te laat is voor tickets. Ik zag dat de Black Pumas in de AB al uitverkocht was en ik hoop ook nog een afscheidsvoorstelling mee te pikken van Studio Orka, dat jammer genoeg de boeken moet toedoen. Wat ik al gelezen heb? Doorgaans lees ik veel, maar nu niet zozeer. Wijt het gerust aan coronamoeheid. Momenteel ben ik bezig in Ongetemd Wild van Glennan Doyle (bijzonder populair boek over vrijgevochten vrouwen, red.) . Ik heb vooral veel playlists met muziek gemaakt het afgelopen jaar. Dankzij mijn job zie ik nog veel nieuwe én goeie muziek passeren. Ik ben zelfs zo iemand die genres, decennia en artiesten gaat mixen voor een aangepaste playlist als er vrienden komen eten.” (lacht)

Cultuurminnend hart

“Ik mis het meest die dynamiek die ontstaat als je in het publiek zit. Ik herinner mij een optreden van Jamie xx op Pukkelpop, waar Linde Merckpoel en ik naartoe trokken zonder al te hoge verwachtingen. Maar daar ontstond zo’n geweldige energie tussen die massa volk… Hetzelfde maakten Linde en ik nog eens mee tijdens een theaterstuk van Ivo Van Hove in Amsterdam, waar je tijdens dat vier uur durend stuk kon rondlopen tussen bepaalde scènes. Shit, hoe meer ik erover praat, hoe meer mijn cultuurminnend hart pijn begin te doen. (lacht) Ik hoop echt dat we uit deze crisis leren dat de mens van nature een cultureel wezen is en dat het echt belangrijk is voor ons welzijn. Los van de financiële impact voor de sector zijn er heel wat mensen die troost en energie vinden in cultuur. Ik hoop dat alles heel snel weer normaal kan worden, al durf ik dat niet luidop uitspreken. Ik leef van dag tot dag daarin.”

De Ultimas, op dinsdag 18 mei vanaf 19 uur te zien op VRT.nu en te beluisteren via Radio 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier