https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Veurne eert ereburger Will Tura : “We kunnen ons geen betere ambassadeur indenken”

Will Tura en echtgenote Jenny werden warm onthaald in Veurne. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Aan de vooravond van zijn 81ste verjaardag werd Veurnes ereburger Will Tura uitvoerig in de bloemetjes gezet. Eigenlijk was het feest ter ere van zijn 80ste verjaardag, maar door corona werd alles een jaartje uitgesteld. Alles begon met de onthulling van het standbeeld dat kunstenaar Georges Schelstraete te zijner ere had gecreëerd: de artiest aan zijn klavier. Massa’s fans waren samengestroomd op en rond de Grote Markt om de keizer van het Vlaamse lied enthousiast te feliciteren.

Door de coronabeperkingen was slechts een beperkt aantal gasten uitgenodigd om de onthulling van het kunstwerk bij te wonen en voor het miniconcert dat Will later op de dag in de Sint-Walburgakerk ten beste gaf.

Burgemeester Peter Roose en schepen van Cultuur Celine Mouton waren unaniem in hun lofbetuigingen: “We kunnen ons geen betere ambassadeur voor Veurne indenken. Will komt nog altijd graag naar zijn geboortestad en keek ernaar uit om zijn verjaardag te vieren met de Veurnaars. Hoewel hij zich de keizer van het Vlaamse lied mag noemen, toch is hij altijd de gewone jongen uit Bachten de Kupe gebleven. Nooit heeft hij zijn afkomst verloochend, bij elke media-gelegenheid zette hij zijn geboortestad in de kijker! En altijd maakt hij tijd voor zijn fans. Dat die hem op handen dragen is nog maar eens gebleken op het feest voor zijn 75ste verjaardag. Toen was de Grote Markt van Veurne te klein!”

Will maakt steeds graag tijd voor zijn fans.
Will maakt steeds graag tijd voor zijn fans. © Myriam Van den Putte MVO

Ook op het feest besteedde Will heel veel aandacht aan zijn fans, die van heinde en verre naar Veurne waren afgezakt. Ook voor Herman Deygers (94) kon de dag niet meer stuk: hij was jaren geleden de buurman van Will, toen nog het kleine jongetje Arthur Blanckaert. Gemeenteraadslid Isabelle Verlodt zorgde ervoor dat Herman een ticket kreeg om de officiële plechtigheid bij te wonen. Toen Will hem persoonlijk kwam begroeten, glunderde Herman.

Toen het stadsbestuur en kunstenaar Georges Schelstraete samen op de rode knop drukten om het standbeeld te onthullen, waren de eerste woorden van Will: “Mo vent toch… Ik zie er hier wel een beetje mager uit, maar ik ben echt heel trots!” Met het kunstwerk dat Will aan zijn klavier voorstelt, sloeg de kunstenaar de nagel op de kop. “Muziek is mijn leven”, zegt Will herhaaldelijk, ook later tijdens zijn miniconcert in de Sint-Walburgakerk. Met zijn nummers ‘Omdat ik Vlaming ben’, ‘Eenzaam zonder jou’ en ‘Ik ben een zanger’ (…Dit is m’n leven, ik ben verslaafd aan mijn muziek, ik heb de show alles gegeven m’n hart en ziel voor mijn publiek)… bevestigt hij zijn grote passie. En zelfs na zijn 81ste weet Will niet van ophouden, want volgend jaar staat er een tiental concerten op zijn agenda.

Alle terrassen op de Grote Markt waren ingenomen.
Alle terrassen op de Grote Markt waren ingenomen. © MVO

Op de Grote Markt waren alle terrassen ingenomen door Veurnaars en fans vanuit alle windstreken. Via het grote scherm konden ze het miniconcert live volgen en zongen ze volop mee. Maar er waren nog meer sfeermakers: David Van Dyck, Jelle Cleymans, Jan De Smet, Gunther Levi en Barbara Dex brachten allemaal een ode aan Veurnes ereburger. Jammer dat tegen de avond de regen spelbreker werd, maar dat kon heel wat fans niet deren, want ze bleven om opnieuw het concert van Wills 75ste verjaardag te beleven op het grote scherm. Afsluiter voor Tura’s verjaardag was het grote vuurwerk dat werd afgeschoten vanuit het stadspark.

Miniconcert in de Sint-Walburgakerk.
Miniconcert in de Sint-Walburgakerk. © Myriam Van den Putte MVO

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten