Marc en dochter Kathleen uit Ingelmunster maken zilveren loftrompetten

We zien Magda Parmentier, Marc Claerhout en dochter Kathleen Claerhout. (foto PADI)
Redactie KW

MENT TV en Vlapo reikten de Loftrompetten uit in de Vayamundo in Oostende. De zilveren Loftrompetten zijn een idee van Marc Claerhout en werden gemaakt door zijn dochter Kathleen.

Kunstenaar Marc Claerhout uit de Gentstraat heeft een (inter)nationale reputatie. Marc giet vooral kunstwerken in brons. Grote en kleine beelden pronken op diverse locaties bij bedrijven en particulieren in zowel het binnen- als het buitenland.

Edel materiaal

Marc zet zich ook graag in voor organisaties. Al meerdere jaren reikte hij de bronzen loftrompetten uit aan de artiesten, die namens Ment TV en Vlapo in de kijker werden geplaatst. Dit jaar werden de Loftrompetten niet in brons gemaakt, maar in zilver.

“Ment bestaat tien jaar en het was misschien tijd om in een edel materiaal te werken”, zegt Kathleen. “Vake maakte een ontwerp en ik heb het uitgevoerd. Dat wil zeggen: het model werd eerst in was geboetseerd. Dan werd er een vorm rond gemaakt die dan op 700 graden werd uitgebrand. Het smelten van het zilver en gieten in de vorm deed ik samen met mijn vake. Dat is nog altijd een van de leukste dingen aan het maken, het gieten is iets magisch. Het afwerken gebeurde in mijn atelier in Brugge. Dat bevindt zich boven onze galerij Art Gallery Koetshuis.”

Uniek

De loftrompetten zijn als pin gemaakt, ze zijn dus draagbaar. Ze meten ongeveer 8 cm op 6 cm en wegen gemiddeld 75 gram. Iedere stuk is uniek en blaast verschillend van richting. “Dit samen kunnen doen met mijn vader betekent veel voor mij. De basis van mijn juweelontwerpen en het technisch realiseren ervan ligt volledig bij hem. Ook moeke heeft me gesteund in deze richting”, besluit Kathleen.

(Patrick D.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.