Genderneutrale acteerprijzen tijdens de 12e editie van de Ensors

© (Foto GF)
Redactie KW

Vanaf de aankomende editie, op zaterdag 29 januari, worden er Ensors uitgereikt voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol en Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol voor zowel films als televisieseries.

De Ensors volgen hierbij het voorbeeld van de Gouden Kalveren en het Filmfestival van Berlijn. Voor elk van deze prijzen worden vijf acteerprestaties (M/V/X) genomineerd. Nieuw dit jaar is dat remakes voortaan ook in aanmerking komen. Bovendien krijgen de Ensors ‘Debuut van het Jaar’ en ‘Internationale doorbraak van het Jaar’ een aangepaste invulling.

De Ensors voor Beste Acteur en Beste Actrice verdwijnen en er wordt voortaan slechts één Ensor uitgereikt voor de Beste Acteerprestatie in zowel hoofdrol als ondersteunende rol. De discussie rond gendergelijkheid speelt al enkele jaren binnen de film- en televisiesector en kwam recent ook ter sprake bij het Nederlands Filmfestival en de Berlinale in Berlijn. Voor de editie van 2022 kijkt vzw De Ensors naar de acteerprestatie en zal een Ensor uitgereikt worden voor Beste Acteerprestatie Hoofdrol (Film), Beste Acteerprestatie Hoofdrol (Tv-serie), Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol (Film) en Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol (TV-serie). “Acteren is een kunstvorm, geen sportdiscipline. Onderscheid naar gender lijkt ons niet meer van deze tijd.” vertelt Michaël Pas, voorzitter en woordvoerder van de Acteursgilde. De Ensor voor de ondersteunende rol is nieuw, op die manier blijft het aantal Ensors gelijk.

In 2022 komen voor het eerst ook remakes in aanmerking voor de Ensors, hierbij blijft de toevoeging van de eigen Vlaamse creativiteit een belangrijk beoordelingscriterium. Bovendien transformeren er ook enkele prijzen: de Ensor voor ‘Debuut van het Jaar’ wordt ‘Belofte van het Jaar’. “Met de Ensor voor ‘Belofte van het jaar’ willen we een professional in de spotlight zetten die bij het brede publiek nog niet doorgebroken is, maar zich afgelopen jaar wel manifesteerde als one to watch.” vertelt Wim Vanseveren, voorzitter Raad van Bestuur van vzw De Ensors. Daarnaast krijgt ook de Ensor ‘Internationale doorbraak van het Jaar’ de aangepaste invulling ‘Internationale Prestatie van het Jaar’, dit omdat meer en meer Vlaamse talent niet eenmalig aan de slag kan in het buitenland, maar vaak actief betrokken blijft.

Filmfestival Oostende

Tot slot wil vzw De Ensors haar publieke en representatieve rol binnen de Vlaamse audiovisuele sector ten volle opnemen om bij te dragen tot een respectvolle cultuur voor iedereen, ongeacht gender, leeftijd, opleiding, beperking, religie/levensbeschouwing, etniciteit, seksuele oriëntatie, sociale en/of economische achtergrond en (sub)culturen. De Ensors streeft naar inclusieve organisatiewaarden en een diverse samenstelling in haar representatieve functies.

De Vlaamse film- en televisieprijzen worden traditiegetrouw uitgereikt op de slotdag van Filmfestival Oostende (FFO) dat plaatsvindt van vrijdag 21 januari t/m zaterdag 29 januari 2022. Iedereen, recentelijk actief binnen onze audiovisuele sector, kan lid worden van de Ensor Academie en stemmen in alle categorieën. De Ensor Academie wordt ondersteund door volgende beroepsgilden: V.O.F.T.P., Unie van Regisseurs, Scenaristengilde, Acteursgilde, S.B.C., Montage.be, Flanders Doc en de Belgian Screen Composers Guild.

Naast de Ensors worden op FFO voor de tweede maal de Jamies uitgereikt op vrijdag 28 januari. Op die manier wil FFO alle content, van film tot televisie en online, op welk scherm dan ook includeren in het programma.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.