Alain Dorchain al 40 jaar in de weer met hitlijsten: “Muziek beheerst een groot deel van mijn leven”

Alain Dorchain is ook wel gekend als dj Mike of zanger Ludwig Van. (foto PB)
Alain Dorchain is ook wel gekend als dj Mike of zanger Ludwig Van. (foto PB)
Paul Bruneel

Alain Dorchain (56) uit Beerst was pas 16 jaar toen hij voor Radio Melinda zijn eerste hitlijst samenstelde. Hij is 40 jaar later nog steeds bedrijvig als presentator bij het radiostation dat nu Melinda FM heet en stelt nog steeds een hitlijst samen. Zijn Vlaamse Super 15 is ondertussen een gegeerde topper bij de Vlaamse artiesten en is te beluisteren op 25 radiozenders in Vlaanderen en Nederland.

Voor wie de naam Alain Dorchain niet onmiddellijk een belletje doet rinkelen zal beslist zijn mening herzien als we het hebben over de populaire dj Mike of zanger Ludwig Van. Alain is een muzikale duizendpoot die geliefd is in het Vlaamse showwereldje. “Ik ben gestart bij Radio Melinda met een eigen Top 40, maar dat is niet de enige hitlijst die ik opstartte, er was ook nog een Top 15 en een Top 30. Alle Vlaamse en Nederlandse artiesten kwamen hierin aan bod. Ik heb altijd in eer en geweten de hitlijsten samengesteld aan de hand van mails en reacties van fans. In 2010 werd door wijlen Marc Verniers een Vlaamse Super 15 opgestart en in 2017 vroeg Marc mij om dit over te nemen. Ik heb dat met heel veel plezier gedaan, want Marc had van deze hitlijst eigenlijk al een topper gemaakt.”

“Ik kreeg al artiesten als Laura Lynn en Jan Wuytens achter de microfoon”

“Mijn taak bestond erin om het succes ervan verder te zetten en ik meen te mogen zeggen dat dit gelukt is. Ik laat de fans via een website stemmen voor de Tip Top 40 en wie er in slaagt om daar de hoogste regionen te bereiken komt in de Vlaamse Super 15 terecht. Voor de samenstelling van de hitlijst baseer ik mij eveneens op de feedback die er komt van de radiozenders in Vlaanderen en Nederland. Van de 25 radio’s die de Vlaamse Super 15 uitzenden zijn er enkele die op FM uitzenden, andere doen dat via internet, maar de hitlijst is in alle geval een druk beluisterd programma. In Nederland bijvoorbeeld wordt de Vlaamse Super 15 uitgezonden op radio KL85 waar heel wat presentatoren van de vroegere radiozenders Veronica en Mi Amigo nog hun programma hebben”, zegt Alain.

Nieuw talent

Zowel de grote namen als opkomende talenten krijgen hun kans bij Alain. “Het gebeurt heel zelden dat een nummer wordt geweigerd en als dat het geval is, is dat omdat het echt niet door de beugel kan. Ik doe ook heel regelmatig interviews voor Melinda FM met artiesten, zo kreeg ik al mensen als Laura Lynn en Jan Wuytens achter de microfoon. Het is wel leuk om te zien dat niet enkel de mensen graag luisteren naar de Vlaamse Super 15, maar dat ook de artiesten deze hitlijst belangrijk vinden en via Facebook hun fans oproepen om hun single naar de top te stemmen. Ieder jaar pak ik uit met een Top 100 van het afgelopen jaar. Muziek beheerst een groot deel van mijn leven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.