Sebastien Dewaele is virtuele gids door expo ‘Onze IJslandvaarders’

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Op 26 juni opent de expo ‘Onze IJslandvaarders’ in de Venetiaanse Gaanderijen. Zaterdag waren er opnames met Sebastien Dewaele ter hoogte van de laatste Oostendse IJslandvaarder Amandine. De acteur dient als virtuele gids doorheen de expo.

Vorig jaar was er nog de tentoonstelling over Permeke, dit jaar richt Cultuur Oostende haar pijlen op onze IJslandvissers. De expo toont het leven van de vissers aan boord van de schepen die meer dan twee maanden weg waren, gescheiden van vrouw en kind. “De expo zal vooral tonen hoe de vissers aan boord van de schepen overleefden”, vertelt cultuurschepen Bart Plasschaert (CD&V). “Hoe aten die vissers? Hoe verliep de communicatie onder elkaar en met het thuisfront? Allemaal vragen die een antwoord krijgen op de expo.”

Belangrijke rol

Stad Oostende lanceerde een oproep bij Oostendenaars om materiaal te verzamelen. “Er zijn heel wat Oostendse families die nog iemand hebben of iemand hebben gekend die op IJsland heeft gevaren”, vervolgt de schepen. “Er zijn dagboeken, monsterboekjes of foto’s die we allemaal zullen tonen tijdens de expo.”

Oostende ademt visserij, al verdwijnen meer en meer schepen uit de haven. “Oostende heeft haar welvaart grotendeels te danken aan de visserij. De haven speelde vroeger en nog steeds een belangrijke rol voor onze stad. Iedereen heeft wel een vriend of familielid die een job heeft gehad in de haven. We denken er zelfs aan om binnen een tweetal jaar een grote expo te organiseren rond het faillissement van de RMT”, besluit de schepen.

‘Visserij zit in ons DNA’

mu-zee-um vzw – de kunst-educatieve draaischijf van Oostende – is gestart met de uitwerking van een familiezoektocht. Oostends acteur Sebastien Dewaele neemt de rol van virtuele gids op zich en daagt de bezoeker uit op een boeiende en originele manier doorheen de expo. Hij doet dat met leuke tekstfragmenten, verhalen, geluiden, schetsopdrachten en allerlei interactieve opdrachten. Zaterdag werden de beelden ingeblikt ter hoogte van de Amandine – de laatste Oostendse IJslandvaarder.

“Tof om nog eens in mijn Oostende opnames te hebben, want hoewel ik nu in Gentbrugge woon, is Oostende nog steeds mijn thuis”, vertelt Dewaele. “De kaapvaart vroeger heeft de stad gemaakt tot wat ze is. De visserij zit in ons DNA. Het heeft ervoor gezorgd dat wij Oostendenaars anders zijn dan pakweg de Bruggelingen of de Gistelnaars.”

Visliefhebber

In Oostende geboren, maar toch heeft Sebastien Dewaele geen enkele band binnen de familie met de visserij. “Mijn ouders zijn eigenlijk inwijkelingen in Oostende”, verklapt de Oostendenaar.” Ze komen uit de Westhoek, vlak over de Franse grens. Wij zijn eigenlijk boeren, maar vissers zijn de boeren van de zee. “

“De visserij is heel belangrijk voor Oostende. Meer en meer schepen verdwijnen. In de jaren 50 – ik heb het van horen zeggen – waren er hier 150 schepen. Het is jammer dat dat verdwijnt, maar zijn nog steeds een hoop vissers die hard werken om vis op ons bord te toveren. Dat mogen we niet vergeten. Oostende is zoveel meer dan een toeristische stad.”

Sebastien is naar eigen zeggen een grote visliefhebber. “Niets lekkerder dan een gebraden visje”, lacht hij. “Ik woon dan wel in Gentbrugge, maar ik eet geregeld vis. Ik zak nog geregeld af naar mijn geboortestad en ook dan neem ik wel een visje mee naar huis.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten