Schoolleven van toen in beeld op Erfgoeddag in Langemark-Poelkapelle

De leden van Beeldbank Langemark-Poelkapelle, het schepencollege en Chiro Ixagodo. Vlnr.: Antoon Lietaert, schepen Jean-Marie Callewaert, burgemeester Dominique Cool, Guido Degraeve, Ronny Standaert, Lotte Vandenbussche, deskundige cultuur Saskia Candry, Brigitte Stevens, Astrid Verkinderen, Robert Hoorelbeke, Tine Vanneste, Robert De Wandel, Ine Desmyter, Esther Vandenberghe, schepen Laurent Hoornaert, schepen Heidi Coppenolle, Lise Ameye en schepen Peter Vantomme. © Philippe Corneillie
Redactie KW

De Chiromeisjes, de beeldbank en de gemeente slaan de handen in elkaar voor de organisatie van erfgoeddag in Langemark-Poelkapelle. Het thema is ‘In’t geheugen gegrift’.

Op zondag 24 april wordt voor de 22ste keer erfgoed in Langemark-Poelkapelle in de kijker gezet. “Tijdens het toonmoment willen we de kijker in contact brengen met zowel roerend- (voorwerpen) als immaterieel (verhalen, technieken of vaardigheden) cultureel erfgoed”, vertelt schepen van Cultuur Laurent Hoornaert (Tope8920). “Dit jaar focussen we ons op onderwijs. We betrekken niet alleen de inwoners, maar in het bijzonder de scholen en hun leerlingen. Daarom spreken we met hen over een erfgoedweek. Er wordt voor alle scholen een educatief pakket aangeboden bij de Beeuwsaertmolen.”

Voor de erfgoeddag zelf zijn twee locaties geselecteerd. In de oude jongensschool langs de Poelkapellestraat in Langemark start een fototentoonstelling vanaf 14 tot 17.30 uur. Er is ook een demonstratie kalligrafie. Chiro Ixagodo verzorgt schoolspelletjes op de speelplaats zoals knikkeren of pekkelen. Ze staan ook achter de bar. De beeldbank verzamelt de foto’s en biedt taart en koffie aan. De tweede locatie is het oud klooster van Sint-Juliaan, naast de vrije basisschool. Momenteel wordt het pand van de familie Missinne gerenoveerd. Vanaf 14 uur zijn er om het uur bezoeken voorzien. Inschrijven is noodzakelijk via cultuur@langemark-poelkapelle.be.

Erfgoedweek

De erfgoedweek voor de scholen loopt van maandag 25 april tot en met vrijdag 29 april. Verschillende scholen uit Langemark-Poelkapelle organiseren erfgoed in hun eigen school. Er worden verschillende bezoeken gebracht aan de Beeuwsaertmolen in Bikschote. Scholen gebruiken hiervoor de educatieve erfgoedkoffer De Molenbrigade. Er wordt gebruik gemaakt van de educatieve koffer Erfgoedkids van CO7. Voor de kleuters maken scholen zelf erfgoedkoffers met speelplaatsspelletjes. (pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier