Russisch-Belgische fotografe toont de schoonheid van het vervallen Kaliningrad

Redactie KW

In galerie Studio exposeert nog tot 13 november de Russisch-Belgische fotografe Sofya Demskaya. Ze toont er de vervallen schoonheid van ruïnes in haar geboortestreek Kaliningrad.

De 36-jarige Sofya, is afkomstig uit Kaliningrad, woont sinds 2000 in ons land, studeerde af aan het KASK in Gent en is nu zelfstandig fotografe in Oostende. Kalingingrad blijft een stad en regio die haar nog nauw aan het hart ligt en waar ze nog veel familie weet wonen. Voor deze foto-expo focust ze op de vele ruïnes van kerken, kastelen en burchten die er nu staan te verkommeren, overgeleverd aan de oprukkende natuur en de wisselende weersinvloeden. De ambigue schoonheid van dit slopende verval legt Sofya vast.

“Met pijn in het hart want die ruïnes getuigen van de rijke geschiedenis van mijn land. Deze historische gebouwen raakten meestal pas in verval na de Tweede Wereldoorlog toen de mensen die verlaten constructies gingen plunderen omwille van het bouwmaterialen om de oorlogsschade aan hun eigen huizen te herstellen. Later zetten de natuurelementen het destructief werk verder.” Sofya ziet haar fotoreeks als een work in progress waar ze in de toekomst ook verder blijft aan werken.

Maar ook hier heeft de fotografe speciaal oog voor architectuur en vervallen gebouwen. Momenteel werkt ze aan een fotoserie met ruïnes in België en de buurlanden. De expo is gratis toegankelijk van donderdagmiddag tot en met zondagmiddag van 14 tot 18 uur.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.