Roeselaarse kiosk is de oudste van allemaal

Van links naar rechts aan de kiosk: Jos Rommel (voorzitter), Luk Nuytten (secretaris), Eddy Packet (crew), Regine Storme (crew), Mario Herreman (crew), Miguel Gorra (crew) en Ludwig Gorra (creëren). (GF) © (GF)
Peter Soete

De Roeselaarse antieke mobiele kiosk werd 20 jaar geleden van de schroothoop gered door enthousiaste erfgoedliefhebbers. De vrijwilligers plannen een mooie fototentoonstelling op Open Monumentendag van 9 september.

“De gerestaureerde Roeselaarse mobiele kiosk werd voor het eerst weer in dienst genomen op 7 juni 1998 in het Sterrebos”, begint Luk Nuytten, stichter en secretaris van vzw Roeselaarse kiosk. “Voor de Eerste Wereldoorlog had onze stad een vaste kiosk op de Grote Markt maar de Duitsers hebben die vernietigd. Het was vooral onder impuls van zakenman en muzikant Jozef De Nolf dat er in 1924 een mobiele kiosk werd aangekocht door de stad. De mobiele kiosk werd in Brussel gebouwd door B.J. Bredford en werd tijdens de Roeselaarse heropbouwfeesten van 1925 voor het eerst in gebruik genomen.”

Verkrotten

“De kiosk werd gebruikt tot in 1956 en dan werd ze ‘vergeten’. Ze werd eerst opgeslagen in de Spanjeschool en later verhuisde de gedemonteerde kiosk naar de stedelijke basisschool in de Brugsesteenweg waar de stukken achteraan de school buiten stonden. Het was Ferdy Callewaert die mij signaleerde dat de onderdelen stonden te verkommeren en dat er misschien geen restaureren meer aan zou zijn. Samen met enkele andere erfgoedliefhebbers hebben we 20 jaar geleden een vzw opgericht met het doel de kiosk in haar oude glorie te herstellen en er opnieuw mee naar buiten te trekken. Veel Roeselaarse bedrijven en verenigingen waaronder de familie De Nolf van Roularta zorgden voor de nodige financiële steun om de kiosk weer operationeel te maken. En het was het waard want de Roeselaarse kiosk is de oudste mobiele kiosk die zo goed bewaard is. In Essen is er nog één dergelijk exemplaar maar die mobiele kiosk is beduidend jonger.”

Grote Markt van Rijsel

“We krijgen heel veel aanvragen om de mobiele kiosk te plaatsen en dat is natuurlijk plezierig. De meer dan 100 activiteiten bewijzen dat ons werk niet tevergeefs was. Naast veel culturele evenementen in eigen stad heeft de Roeselaarse kiosk ook al op de Grote Markt van Rijsel en zelfs in het verre Maasland gestaan. De kiosk wordt met een speciaal transport of met trekpaarden en kar vervoerd en eens aangekomen duurt het een uur om de kiosk op te zetten. Er kunnen tot 50 muzikanten een plaatsje vinden op de kiosk en de kap van de kiosk heeft een diameter van tien meter.”

“Het is de oudste mobiele kiosk die zo goed bewaard is”

“Met het twintigjarig jubileum van de restauratie en het ontstaan van de vzw Roeselaarse Kiosk willen we onze erfgoedgedachte zeker overdragen aan de jeugd. De vzw Roeselaarse Kiosk werkt aan een erfgoedproject met de organisatie TERF. Binnen het kader van dit project willen we een gelegenheidstentoonstelling realiseren op de Open Monumentendag van 9 september met historische archieffoto’s over de kiosk en de Roeselaarse muziekmaatschappijen.”

Maquette door VTI

“Eveneens binnen dit erfgoedproject wil TERF een nieuwe generatie enthousiast maken voor oude ambachtelijke technieken. De 100 jaar oude technologie voor de opbouw van de kiosk sprak de directie van het VTI meteen aan. Bedoeling is om volgend schooljaar een maquette op schaal 1/10 te maken zodat mensen zich een beter beeld kunnen vormen hoe het mechanisch gedeelte van de kiosk in elkaar steekt. In de toekomst zal de kiosk ook een plaats vinden tijdens de opendeurdagen van het VTI. Zowel de maquette als de eigenlijke kiosk zullen in de toekomst een plaats krijgen op de opendeurdagen van de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP) tijdens hun event Feest.

“Wij doen nu in de eerste plaats een oproep om oude foto’s of kaarten te bezorgen waarop de kiosk te zien is in Roeselare of in omliggende gemeenten. We zoeken vooral beelden tussen 1924 en 1995 die we willen digitaliseren. De beste foto’s zullen we ook op groot formaat afdrukken en tentoonstellen.”

Wie oude foto’s heeft, kan contact opnemen op 051 20 87 81 of via info@roeselaarsekiosk.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.