Roeselaarse boog zich meer dan tien jaar geleden al over de vraag of Dylan de Nobelprijs verdiende

© CORBIS
Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Veroniek Demey, als kunstenares bekender onder de naam Elvira Verspelt, wist het jaren geleden al: ja, éigenlijk verdient Bob Dylan die Nobelprijs voor de literatuur wel.

Het moet 2003 of 2004 geweest zijn toen Veroniek Demey in haar laatste jaar Menswetenschappen aan het Sint-Jozefsinstituut-college in Torhout een eindwerk moest maken. Ook toen behoorde Bob Dylan tot de kandidaten voor de Nobelprijs literatuur, en het zou niet bij die ene keer blijven. De mentor die Veroniek bij haar eindwerk zou begeleiden was een grote Dylanfan en raadde haar het onderwerp aan, of Bob Dylan die prijs wel verdiende als muzikant.

Alleen is de vraag: hoe begin je daaraan? “Dat vroeg ik me toen ook af”, lacht Veroniek. “Ik was op dat moment totaal onbeslagen in het onderwerp. Ik kreeg onmiddellijk een soort boekje met rijmschema’s toegestopt, zodat ik enkele van zijn songs volgens deze schema’s kon gaan uitdiepen. Toen bleken er ook enkele nummers te zijn die gebaseerd waren op gedichten uit de 17de eeuw. Niet helemaal met dezelfde woorden, maar wel erop gebaseerd.”

Voldoende argumenten

Aha, plagiaat? “Tja, zo zou je het kunnen noemen, maar wat hij ermee deed was ook vernuftig. Vooral enkele taal- en gedichtvormen sprongen er uit. Maar goed, ik begreep al gauw dat ik veel te weinig kennis zou hebben om dit helemaal uit te diepen. Ik heb toen het mogelijke gedaan, maar ik zat toch nog altijd maar in het zesde middelbaar. Mijn mentor was eigenlijk een grotere expert op dat vlak, al was hij eerder een grote fan dan een ware kenner van al die vormen, volgens mij. Ik ben in heel wat boeken gaan kijken en hier en daar vond ik bewijzen dat het wel degelijk zeer goed in elkaar steekt. Ik rondde dan ook mijn eindwerk af met de gevleugelde woorden ‘je hebt geen weerman nodig om te weten van waar de wind blaast’… (lacht) Ik haalde goeie punten met het werk en dat was voor mij op dat moment het belangrijkste!”

Voor Veroniek mocht Dylan dus gerust die Nobelprijs winnen. “Hij was toen al enkele jaren genomineerd, dus veronderstel ik dat daar toch zekere argumenten voor moeten zijn. Tenzij je thuis bent in die wereld, is het volgens mij moeilijk om er correct over te oordelen, of je nu fan bent van zijn werk of niet.”

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier