Road Rock in Kortrijk pakt uit met nieuw concept en grote namen

King for a Day (eerste plaats), Aping Friends (tweede plaats) en Houstons Problem (derde plaats) mochten zaterdag hun prijzen in ontvangst nemen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Muziekwedstrijd en stadsfestival Road Rock is dit jaar al aan een vierde editie toe. Die editie zal voor het eerst uit 2 delen bestaan. De preselecties vinden plaats tijdens de Sinksefeesten, eind augustus delen de finalisten dan het podium met onder andere Emma Bale en The Sore Losers. Die optredens zijn wel niet langer gratis.

“Ons uitgangspunt is altijd geweest om nieuwe bands zo veel mogelijk kansen te geven”, vertelt Bart Denauw, een van de organisatoren. “Al onze veranderingen zijn daar dan ook op gericht. Concreet zullen de preselecties plaats vinden op 9 en 10 juni tijdens de Sinksefeesten in het Boerenhol. Daar maken we enkel een top 3 bekend die op 31 augustus het podium mag delen met Emma Bale, The Sore Losers, Daan en The Van Jets in het Begijnhofpark. De 3 bands die door de preselecties geraakten zullen daar in het voorprogramma staan en te weten komen wie van hen met de hoofdprijs gaat lopen.”

Straffe namen, en daar staat wat tegenover. “We kozen ervoor om meer bekende artiesten op ons podium te zetten om zo ook de winnaars van de wedstrijd meer publiek te bezorgen. Gevolg daarvan is wel dat het festival nu betalend wordt. Anders is dat niet haalbaar voor ons. Je zal 30 euro voor een ticket betalen, wat heel schappelijk is voor een dergelijke affiche denk ik”, aldus Bart.

Zaterdagvoormiddag mochten de winnaars van de editie van vorig jaar hun prijzen komen ophalen in Heule. Voor King for a Day uit Antwerpen, die met de eerste plaats gingen lopen, was dat een stevige rit. “We houden enorm van Kortrijk, maar liefst na de middag (lacht)“, vertelt zanger/gitarist Jan Douws met kleine oogjes. “Maar we zijn natuurlijk heel blij om hier te zijn. Ik vind het wel bijzonder dat we als Antwerpse band een West-Vlaamse wedstrijd hebben gewonnen.”

Naast een hele dag opnametijd in een professionele studio kregen de mannen ook 3.000 euro aan professioneel materiaal. “We zijn op dit moment aan het schrijven aan nieuwe nummers, opnames zijn er dus nog niet geweest. Onze nieuwe singles zullen gaan over de positieve dingen in het leven, maar meer kan ik daar nog niet over zeggen”, vertelt Jan. Ook met de rest van het materiaal zijn ze erg tevreden. “Vooral de studiomonitors zullen goed van pas komen als we een demo willen opnemen.”

Ook de mannen van Aping Friends uit Menen, die de tweede plaats weg kaapten en daarmee 6 uur in een professionele studio en 2.000 euro aan materiaal verdienden, zijn heel tevreden. “Onze band bestaat uit 3 studenten, zelf hadden we dus nooit zo een degelijk materiaal kunnen aankopen”, aldus Tijs Dehaeze, drummer van de band. “Wij hebben al nieuw materiaal opgenomen maar wanneer dat uitkomt kan ik nog niet zeggen.”

Bands die willen deelnemen aan Road Rock kunnen nog inschrijven tot 12 april. Een professionele jury selecteert dan 8 groepen die mogen deelnemen aan de preselecties. Je komt best wel met iets straf op de proppen, vorig jaar namen meer dan 300 bands deel.

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.