RIP Patrick Henno (1957-2019)

Patrick Henno, Wannes Steyaert, Alan Rotsaert en Wim Louchaert. © JRO
Frank Vermang
Frank Vermang Oostende... rock 'n roll

Sinds het prille begin van de rock & roll is Oostende gezegend met talentvolle gitaristen. Zoals Patrick Henno. Midden jaren zeventig gaat de piepjonge Patrick aan de slag bij de veelbelovende band Quies. Wat later volgen Stagebeats en The Gents, maar dan is het plots voorbij. Tot dit millennium, waarin Patrick CamelToe opricht en ook gaat spelen bij de coverband Out of Service. Tot op 19 juli het noodlot toeslaat.

De groep Quies zoekt het in de richting van de symfonische rock. Een hele reeks veelbelovende muzikanten, onder wie toetsenman Serge Feys, passeert er de revue. Patrick Henno heeft de smaak van het gitaarspelen te pakken en vervoegt niet veel later de Oostendse punkband Stagebeast die in 1978 de tweede plaats op de allereerste Humo’s Rock Rally verovert. De band lijkt klaar voor de grote doorbraak, maar helaas…

Het eerste optreden met Patrick erbij op ritmegitaar, in februari 1979, begint en eindigt in mineur. De band is geboekt in zaal Forum in Schoten. Maar een dag eerder opent een man met een geweer het vuur in de straten van de gemeente. Schoten in Schoten: de mensen durven niet meer buiten en er is bijzonder weinig volk op straat. Een half jaar en twaalf optredens later kapt Stagebeast ermee.

Stagebeast na de legerdienst van Willy Willy met vlnr Dubbe, Johnny Markey, Danny Markey, Patrick Henno en Willy Punk.
Stagebeast na de legerdienst van Willy Willy met vlnr Dubbe, Johnny Markey, Danny Markey, Patrick Henno en Willy Punk.© Danny Willems

Patrick zit zonder groep, maar blijft niet bij de pakken zitten. Samen met de broers Markey en gitarist Eric Allary richt hij de groep The Gents op. Ze brengen zelfs een single uit: You don’t want my loving / Waitin’ for a call. Niet veel later stopt ook dit verhaal en lijkt de muzikale carrière van Patrick Henno, dan halverwege de twintig, voorbij. Een typerend verhaal. Veel jongeren gaan muziek spelen, met ergens de hoop om door te breken. Maar als het grote succes achterwege blijft, kalft ook de droom af, samen met de motivatie. En er zijn andere uitdagingen: een job vinden, een gezin stichten…

Maar het bloed kruipt uiteindelijk toch waar het niet stromen kan. Na verloop van tijd wordt de drang naar succes vervangen door het spelen voor de fun. En dus pikken sommige ouder wordende muzikanten de draad weer op. Patrick is een van die gasten. Al tijdens zijn professionele leven, als uitbater van de zaak Henno Computers, kriebelt de muziekmicrobe opnieuw. Aan het begin van dit millennium smijt Patrick zich weer met volle goesting op de muziek. Mét zijn oude Fendergitaar en zijn originele versterker. Zijn nieuwe band luistert naar de naam CamelToe, de stijl old school Britse punk.

Wendy

De groep wijzigt later de naam in CamelToe Rock en brengt dit voorjaar een eigen cd uit. Intussen is Patrick ook al een paar jaar aan de slag bij de Oostendse coverband Out of Service. Deze formatie onderscheidt zich van soortgenoten door de ambitie, de goesting en het pure speelplezier. Het zijn kwaliteiten die ook Wendy Van Wanten opvallen. Ze trekt meermaals als gastzangeres met de band op, onder meer bij een optreden in Plopsaland voor 15.000 (!) man. Ze spelen ook twee keer op de Paulusfeesten, in Lokeren, op de Gentse Feesten…

Op 19 juli wordt Patrick geveld door een hartfalen, amper 62 jaar oud. Familie, vrienden en de lokale muziekscene blijven verweesd achter. Op de emotionele afscheidsplechigheid laten Wendy en vele anderen de tranen de vrije loop. Rock on, Patrick, waar je nu ook bent.

Frank Vermang is de auteur van het boek Oostende ::: rock & roll over de Oostendse muziekscene.