Rik Verheye schittert straks in straffe fictiereeks: “Al complimenten uit het buitenland gekregen”

Bert Vanden Berghe

Vanaf maandag schittert Rik Verheye in ‘De Bende van Jan De Lichte, de fictiereeks die het eerste paradepaardje moet worden van het startende streamingplatform Streamz. Momenteel draait Rik volop aan een nieuwe sketchshow, nadat de huidige crisis de opnames voor zijn West-Vlaamse fictiereeks ‘Nonkels’ noodgedwongen uitstelde.

Rik Verheye moet lachen als we hem vragen naar zijn vakantie deze zomer. Onbestaande, zo blijkt. Hij had er normaal gezien genomen, om dan met een frisse kop dit najaar op de set van zijn eigen fictiereeks te staan. Wanneer we hem bellen, staat hij vast in een monsterfile in Brussel terwijl de regen met bakken uit de hemel valt. En wordt al zijn tijd opgeslorpt door een nieuwe sketchshow die hij momenteel aan het draaien is en dit najaar nog op antenne gaat. Maar Rik is van nature geen klager. Hij bulkt van de goesting als hij het over zijn werk heeft.

Kostuumdrama

Vanaf 14 september kan je Rik immers aan het werk zien in De Bende van Jan De Lichte, de nieuwe fictiereeks waar het Vlaamse streamingplatform Streamz van bij de start zwaar op inzet. Alhoewel, écht nieuw kan je de reeks niet noemen. De opnames dateren al van in 2016, vlak voor Rik wereldberoemd werd in Vlaanderen als Jay Vleugels in Callboys. “In dat opzicht moet ik niet hopen dat De Bende van Jan De Lichte een gamechanger wordt voor mijn carrière, dat deed Callboys eerder al. Maar ik heb oprecht genoten van die opnames. Het was een vorm van thuiskomen om dergelijke scènes te spelen. Het deed me terugdenken aan onze toneelconservatorium-tijd waar we Lanseloet Van Denemarken opvoerden en waarbij Matteo (Simoni, red.) en ikzelf in soortgelijke scènes tegenover elkaar stonden, gewapend met dergelijke Middelnederlandse zinnen. Toen stonden we in een marcelleke in een donkere toneelruimte, nu in grote kastelen met grote hoeden aan. En een paar weken daarvoor stonden Matteo en ik nog tegenover elkaar in een spandex slip. Veel gekker moet het soms niet worden. (lacht) Héérlijk! We mochten ook met fantastische mensen op scène staan, acteurs waar ik naar opkijk. Ik denk maar aan een Tom Van Dyck, Bruno Vanden Broecke of een Peter Gorissen. Van die laatste heb ik zelf nog les gekregen. Heel cool dus.”

“We stonden met fantastische mensen op de scène”

De Bende van Jan De Lichte draait rond de vrijbuiter Jan De Lichte (een rol voor Matteo Simoni, red.), die het opneemt en strijdt tegen de bezettingslegers. Eén van zijn vijanden is Nicolaï Van Gelderhode het personage van Verheye die de zoon is van één van de machtigste mannen in Aalst en zijn amoureuze zinnen heeft gezet op Héloïse. Maar zij is tot over haar oren verliefd op u raadt het al Jan De Lichte. “Nicolaï is een ietwat vies ventje”, aldus Rik. “Iemand die een vreemd kantje heeft. Het is een personage dat ik nog niet eerder gespeeld heb. Veel mensen herkennen mij ook niet meteen, wat ik een schoon compliment vind. Regelmatig krijg ik ook lovende berichtjes via Instagram vanuit het buitenland (de reeks is al even te zien op Netflix, maar nog niet in ons land, red.), zowel over de reeks als mijn rol zelf. Dat doet wel deugd, ja.”

Rik Verheye als Nicolaï Van Gelderhode in de fictiereeks De Bende van Jan De Lichte. (Foto VTM)
Rik Verheye als Nicolaï Van Gelderhode in de fictiereeks De Bende van Jan De Lichte. (Foto VTM)

Droomjob

Een internationale carrière najagen, daarvoor past Rik vriendelijk. Hij kan ook meer dan zijn tijd vullen, met zijn naar eigen zeggen droomjob bij Woestijnvis. Alleen piekte het even toen de coronacrisis ervoor zorgde dat de opnames van zijn eerste fictiereeks Nonkels die zich afspeelt in West-Vlaanderen moest uitgesteld worden. “Ik vond het vooral erg voor de cast en crew, die daar een hele tijd voor uitgetrokken hadden, maar nu zonder inkomen dreigden te vallen.”

De Anderhalve Meter Show

Dus stak Rik de handen uit de mouwen en dokterde hij met zijn kompanen Jelle De Beule en Koen Depoorter (met wie hij Nonkels schreef, red.) een nieuw programma uit. De Anderhalve Meter Show de titel geeft het al weg brengt sketches waarbij het afstand houden en andere maatregelen voor de meest absurde situaties zorgen. “Het is echt allemaal heel rock ‘n roll gemaakt, net zoals De Ideale Wereld ook gemaakt is, wat eigenlijk geweldig is. Doorgaans is het maken van zo’n reeks een proces van jaren, nu hebben we het in amper een paar maanden ineen gebokst. Er is geen tijd om te twijfelen, we gáán er gewoon voor. Je voelt ook heel hard dat mensen nood hebben aan nieuwe comedy, in plaats van de zoveelste herhaling van FC De Kampioenen. Het helpt ook dat we met diezelfde equipe volgend jaar Nonkels draaien en we dan heel goed op elkaar zijn afgestemd. We hebben al twee maanden opnames achter de rug en willen zo snel mogelijk op antenne. Dat wordt dit najaar al.”

In De Anderhalve Meter Show zien we naast het creatieve duo ook een mix van gevestigde waarden en talenten als Charlotte Vandermeersch, Isabelle Van Hecke en Silke Thorrez. Allemaal hebben ze West-Vlaamse roots: Charlotte heeft een moeder uit Izegem, Isabelle groeide op in Wevelgem en Silke is afkomstig van Beselare.

‘De Bende van Jan De Lichte’ is vanaf maandag 14 september te zien op het nieuwe streamingplatform Streamz, en later bij VTM. ‘De Anderhalve Meter Show’ is later dit najaar te zien bij Vier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.