Retrofest in Roeselare, knipoog naar jaren 30, 40 & 50

Na de geslaagde eerste editie in zaal OCAR, kun je op zaterdag 18 mei op de Trax-site genieten van een retro-belevingsfestival. Met aanstekelijke muziek, een retromarkt en circusinitiatie hopen de organisatoren hun publiek mee te nemen naar de sfeer van die wonderjaren.

Eveline d’Hanens, Frederik Turpyn en Ingeborg Degryse zijn klaar voor een nostalgische muzikale trip. © STEFAAN BEEL

Het is de bedoeling om er een aangenaam familiegebeuren van te maken waarbij muziek de boventoon voert”, aldus Frederik Turpyn, die samen met zijn vrouw Eveline d’Hanens instaat voor de algemene organisatie. “Met meer dan vijftien juwelen-, kledij- en vintagestanden, is de retromarkt deze keer dubbel zo groot. De Trax-site leent zich perfect voor dit soort initiatieven. De optredens gaan door in de nieuwe zaal, terwijl de markt, de kinderanimatie en workshops zich in de overdekte buitenzone afspelen.”

Retrofest

Frederik en Eveline zijn van nature folkliefhebbers. “Folk leunt nauw aan bij dit retrogenre. Elke groep die op de affiche staat, hebben we trouwens zelf aan het werk gezien.” Voor dit muzikale koppel, is dit festival een soort uit de hand gelopen hobby. “Jaarlijks bezoeken we zeker vijftig concerten”, vertelt Frederik, die zelf een niet onaardige gitarist is. Eveline maakt deel uit van het Roeselaars Kamerkoor, speelt piano en viool maar weet ook op haar niet alledaagse nyckelharpa haar plan te trekken. “Vintage en retro is echt aan een revival bezig. We willen dit festival bewust kleinschalig houden. Je moet ook voldoende vrijwilligers vinden”, klinkt het realistisch. “Als het te groot wordt, gaan we op zoek naar een andere formule.” Hun tweewekelijkse jamsessies, kaarslichtconcerten, Zweedse folkmuziekstages in hun muziekclub Amate Galli in de Sint-Amandsstraat en hun engagement voor de huiskamerconcerten van Villa Roslar bewijzen dat hun kroostrijk gezinsleven samen hebben ze zeven kinderen volledig in het teken staat van muziek.

Programma

Om 15.45 uur opent de Roeselaarse bluegrass-band van Frodo Mahieu, met zijn ‘Moonshine Balladeers’, het festival. Daarna betreedt Old Salt het Trax-podium. Een americana-band met roots in de Verenigde Staten, aangevuld met enkele Belgische muzikanten. Ze hebben dit optreden in hun Europese tour ingelast. Om 19.15 uur zijn Hoppin’ Eva & Hepcat Joris aan de beurt. Een uitgelezen kans om je benen los te gooien tijdens de dansinitiatie. Het countrygehalte van Littke Kim and the Alley Apple vervolledigt de playlist om tenslotte om 22 uur te eindigen met pure 60’thies rock’n roll van The Wild Cats.” Frederik hoopt op zo’n 800 toeschouwers. Dit gratis evenement is een organisatie van Amate Galli vzw en Opstap vzw met de steun van stad Roeselare. (KK)

Meer info vind je op www.retrofestvanrsl.weebly.com/.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.