REPORTAGE Waar staan Stijn Streuvels’ boeken in de bibliotheken?

Foto JG
Redactie KW

Worden de werken van Streuvels nog gelezen? We vroegen het ons af naar aanleiding van de opening van het gerestaureerde schrijvershuis Het Lijsternest donderdagavond in Ingooigem.

De Vlaschaard. De oogst. Mira of de Teleurgang van de Waterhoek. Prutske. Het leven en de dood in de ast… Voor wie zou twijfelen, het zijn titels van boeken waarmee Stijn Streuvels ooit hele scharen lezers wist te boeien. Dat is nu anders, uiteraard. Maar hoe anders? Wordt zijn werk nog gelezen? Staat het nog in de rekken in de biblitoheken of verdwijnen ze onder het stof in de magazijnen van de biblitoheken? We vroegen het de bibliotheken zelf.

En wat blijkt? Behalve enkele bekende titels, is het meeste werk van Streuvels gestapeld in de magazijnen. Alleen Mira of de Teleurgang van de Waterhoek, Prutske, De Vlaschaard en De oogst zijn hier en daar nog in de bibrekken te consulteren. Een overzicht.

Bibliotheek van Anzegem, hoofdgemeente van Ingooigem, waar Stijn Streuvels woonde

“Doordat Anzegem de hoofdgemeente is van Ingooigem, waar Stijn Streuvels woonde, hebben we hier ongeveer alle mogelijke werken ter beschikking. Het merendeel van zijn boeken is weliswaar beschikbaar in ons archief. We bergen de boeken op zodat ze niet gestolen of beschadigd kunnen worden. Er is regelmatig nog vraag naar, vooral naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis. Bijvoorbeeld de heropening van het Lijsternest.”

Bibliotheek Biekorf in Brugge

“De populaire en meest gekende werken zoals ‘De teleurgang van de waterhoek’ en ‘In Oorlogstijd’ zijn vrij beschikbaar in onze bibliotheek. Waarschijnlijk zetten we zijn boeken donderdag speciaal in de kijker naar aanleiding van de heropening van Het Lijsternest.”

Bibliotheek Arhus in Roeselare

“De werken van Stijn Streuvels die bij ons uitgestald staan in de rekken zijn de meest gevraagde en meest bekende werken zoals ‘De Oogst’, ‘De teleurgang van de waterhoek’, ‘Levensbloesem’ en ‘Prutske’. Wegens plaatsgebrek staan zijn andere boeken in ons magazijn, waar ze vrij kunnen worden opgevraagd. Hier in de bibliotheek komt het geregeld voor dat iemand na lange tijd opnieuw een werk van Stijn Streuvels wil lezen.”

Bibliotheek Kris Lambert in Oostende

“Voor zover ik weet staan er twee werken zeker in ons magazijn, waar ze op aanvraag beschikbaar zijn. Het komt eigenlijk zelden voor dat er iemand een boek van Stijn Streuvels nodig heeft. Als er iemand een boek ontleent dan is het iemand die een eindwerk schrijft of is het naar aanleiding van een project rond Stijn Streuvels.”

Bibliotheek van Izegem

“Alles wat we nog hebben van authentieke exemplaren die nog in goede staat zijn zetten we in onze rekken. Ik moet wel toegeven dat de vraag naar zijn boeken al langere tijd voorbij is. Het komt maar heel zelden voor dat iemand een boek van Stijn Streuvels opvraagt.”

Bibliotheek van Ieper

“Zowel in het magazijn als in de bibliotheek zijn er heel wat werken beschikbaar. ‘De teleurgang van de waterhoek’, ‘Prutske’, ‘Het leven en de dood in den ast’ en ‘Levensbloesem’ zijn daar enkele voorbeelden van. We bewaren sowieso alles van bekende Vlaamse auteurs, en Stijn Streuvels hoort daar uiteraard ook bij. Het feit dat het leeuwendeel van zijn werken in de rekken staat toont aan dat er wel degelijk nog vraag is naar de boeken. Als dit niet zo zou zijn, dan stonden ze al lang in ons magazijn.”

Bibliotheek van Poperinge

“Alles wat nog kans maakt om uitgeleend te worden staat in de rekken van de bib. De oudere en zeldzamere boeken zijn terug te vinden in ons archief. De vraag naar zijn boeken is vooral afhankelijk van bepaalde evenementen.”

Bibliotheek De Brouwerij in Koekelare en tiental andere kleinere gemeenten

“Er staat een aantal boeken van hem in de rekken, maar dan zijn het wel de meest populaire zoals ‘De Vlaschaard’ of ‘De Oogst’. De andere boeken staan in het archief. Doordat we een kleinere bibliotheek zijn hebben we automatisch minder werken van hem ter beschikking.”

Bij een tiental bibliotheken in kleinere gemeenten weten ze ons te vertellen dat de werken van Stijn Streuvels doorheen de jaren hun vaste stek op de boekenplank hebben prijsgeven voor hedendaagse bestsellers. Maar, hoewel het niet vaak gebeurt, wie de boeken vraagt, kan ze krijgen, desnoods worden ze uit het magazijn gehaald.

(BPM, foto’s JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.