Ratmosphere klaar voor de zomer: “Onze agenda ziet er al fijn uit”

Zanger-gitarist Robin en drummer Brecht Serruys konden als Sound Track-laureaat hun beloofde speelkansen niet benutten. “Maar we hebben er wel degelijk iets aan over gehouden.” (Foto: Alexander D’Hiet)
Zanger-gitarist Robin en drummer Brecht Serruys konden als Sound Track-laureaat hun beloofde speelkansen niet benutten. “Maar we hebben er wel degelijk iets aan over gehouden.” (Foto: Alexander D’Hiet)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Stel: je schrijft je band in voor een nieuw concours, schopt het tot een van de laureaten en vervolgens legt een pandemie de hele muziekwereld lam. Dat is exact wat het broederduo Ratmosphere overkwam, nadat zij eind 2019 de West-Vlaamse finale van Sound Track wonnen. Nu de concertagenda’s weer volop worden ingevuld, staan ook zij te popelen om alsnog hun plek op het podium te claimen.

Ratmosphere, dat zijn de Brugse broers Robin (31) en Brecht (22) Serruys. Samen maken zij sinds 2017 naar eigen zeggen “kitscherige outsider pop met veel aandacht voor gitaren en de 80’s sound”. Hoewel ze nog niet zo lang bezig zijn, mag het duo onder meer Warhaus, Black Box Revelation en Balthazar tot hun fans rekenen. Voor al deze landgenoten mochten ze namelijk al aandraven als toursupport op hun internationale shows. Vorig jaar zou Ratmosphere hun wereldwijde fanbase verder aandikken, want als laureaat van Sound Track waren ze nog meer buitenlandse optredens beloofd. Maar dat was natuurlijk buiten het coronavirus gerekend.

 

Eerst even ‘rewinden’ naar 2019. Waarom schreven jullie je in voor de eerste editie van Sound Track?

 

Robin : “Voorheen had elke Vlaamse provincie zijn eigen rockrally, maar die zijn nu allemaal samengesmolten tot één grote wedstrijd voor alle mogelijke genres en stijlen. Sound Track kijkt dus letterlijk en figuurlijk over de grenzen heen. Nog uniek is overigens dat er hiermee geen geldprijs te winnen valt, maar wel begeleiding op maat.”

Brecht : “Nadat we zelf het gevoel hadden een sterk geheel te kunnen aanbieden, hebben we ons ingeschreven om zo meer exposure te krijgen. Na de selectieronde in de Brugse Cactus Club, in september, volgde in december de finale in zaal De Zwerver in Leffinge. Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar ik herinner me nog dat alles heel strak geregeld was. Soms was dat wat stressen, maar het was vooral fun!”

 

Samen met Ventilateur en Divided wonnen jullie die West-Vlaamse finale. En toen?

 

Brecht : “Toen wonnen we dus een coachingtraject op maat, volgens waar je op dat moment staat en waar je heen wil als band. Voor onze track lag de nadruk op buitenlandse shows, met onder meer een spot op het Duitse festival Millentor Gallery. Die optredens hebben we weliswaar gemist, maar er waren wel feedback- en netwerkmomenten en we werden ook geïntroduceerd in het public relations-aspect van de muziekindustrie.”

Robin : “Uiteraard hebben we zitten balen als een stekker, maar we hebben er dus wel degelijk iets aan over gehouden. Ter vervanging van die optredens hebben we overigens een livesessie mogen opnemen in het Wilde Westen in Kortrijk. Die beelden staan nu op YouTube en kunnen ons alsnog helpen op ons buitenlands avontuur.”

 

Zijn er plannen in die richting?

 

Robin : “Wel… Deze week zouden we het voorprogramma spelen van Jaguar Jaguar in Rotterdam. Dat optreden werd nu echter geannuleerd, nadat het eerder al was uitgesteld. Het ongeluk blijft ons dus achtervolgen! Nu richten we onze pijlen op de nieuwe concertreeks Buiten Spelen van Cactus Muziekcentrum. Op 13 juni spelen we er aan het Entrepot, samen met de Limburgse Sound Track-laureaat Aster.”

Brecht : “Via dit podium- en kansenparcours gaan we begin juli wel nog een week op residentie in De Brakke Grond in Amsterdam. Daar zullen we PA-repetitie, productie en een optredentje doen. Voorts werken we aan een nieuwe livecaptatie, die we later deze zomer willen presenteren met enkele kunstenaars uit het Brugse. Al bij al dus wel een fijne zomeragenda. Fingers crossed dat we die nu wel kunnen aanhouden!”

 

Na de schrikkeleditie van vorig jaar herneemt Sound Track dit najaar zijn zoektocht naar de ‘sound’ van morgen. Een aanrader voor andere bands?

 

Robin : “Zeker! Dit is weliswaar niet weggelegd voor bands die op zoek zijn naar een financiële ondersteuning voor hun productie. Je wordt begeleid en je moet je voldoende engageren om zelf iets van dat coachingtraject te maken. Maar als je dat doet, kun je effectief een verder plan uitwerken!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier