Rappers Q, Bertje Krul en Wout De Bouwer openen fuifzaal Depart

Vandaag, 1 september, opent fuifzaal Depart op Kortrijk Weide. Het wordt een feestelijke opening, want om 21 uur barst een fuif los. Maar eerst is er nog een officieel gedeelte. “Het wordt zeker niet saai, want we zullen rappen in plaats van speechen”, aldus Vincent Van Quickenborne.

Vincent Van Quickenborne, Thomas Vanderbeke en Bert Herrewyn oefenden woensdagnamiddag al de tekst in. © JVGK

Op grote openingen wordt steevast een aantal speeches afgestoken. Ook in Kortrijk is dat zo. Maar voor de officiële opening van fuifzaal Depart verandert het college van burgemeester en schepenen het geweer van schouder.

“Zowel schepen van Jeugd Bert Herrewyn, schepen van Bouwen Wout Maddens als ikzelf wordt geacht om dan een speech te geven”, legt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit. “Maar je weet hoe dat gaat met speeches: als ze te lang duren of er te veel na elkaar volgen, luistert de helft van de aanwezigen na een tijdje niet meer. Dat begrijp ik ook, want soms duurt zo’n officieel gedeelte ellenlang. Daarom wilden we voor de opening van Depart iets anders proberen.”

Omdat het om fuiven draait, gingen we brainstormen“, aldus Bert Herrewyn (SP.A). “Drummen? Nee, dat deden we al. Optreden? Uiteindelijk leek dat laatste ons het leukste en namen we contact op met Tomas Vanderbeke van hiphopcollectief De Stroate, dat in de Zwevegemsestraat is gevestigd.”

Na 20 jaar wachten

Bert Herrewyn gaf Tomas enkele insteken, die daarmee aan de slag ging. Bert: “Ik heb een twintigtal punten aangereikt die aan bod moesten komen. Bijvoorbeeld dat de jeugd in Kortrijk 20 jaar heeft moeten wachten op een fuifzaal. Dat de fuifzaal tot stand kwam dankzij Kortrijk Spreekt.”

“Misschien zullen de burgemeester en schepenen ook rapkledij dragen” – Tomas Vanderbeke (De Stroate)

Vincent Van Quickenborne: “Ook over de geluidsisolatie – de omwonenden zullen niet te maken krijgen met geluidsoverlast – en de oppervlakte – plaats voor 1.500 personen – wordt gesproken.”

Tomas Vanderbeke, in hiphopmiddens beter bekend als MC Equal, moest deze opdracht in slechts enkele dagen klaren. “Niet vanzelfsprekend, maar het is me gelukt: ik schreef een nummer van een kleine drie minuten. Ik heb in die zin wat ervaring: voor Kuurne heb ik al iets gelijkaardigs gedaan, al klonk mijn bijdrage tussen de speeches door.”

West-Vlaams

Het nummer is in het West-Vlaams en dat is een bewuste keuze. Ik vind het nog altijd het makkelijkste om in je eigen dialect te rappen. Spelen met West-Vlaamse klanken, het is voor mij de max. Ik schrijf al 14 jaar nummers en in het begin deed ik dat in het Engels, maar al snel schakelde ik over op West-Vlaams.”

De burgemeester en schepenen die straks voor enkele honderden personen zullen rappen, kregen van Tomas een rapnaam. Vincent Van Quickenborne: “Ik ben MC Q en ik zal op het podium bijgestaan worden door MC Bertje Krul en MC Wout De Bouwer. We nemen elk een strofe voor onze rekening, het refrein doen we samen. Gelukkig rapte Tomas de song zelf en stuurde de opname door, zodat we nog enkele dagen konden oefenen. Want je moet niet alleen de tekst kennen, maar ook het ritme aanhouden.”

Of de drie nieuwbakken MC’s in kostuum op het podium zullen staan, is de vraag. Tomas: “Bij De Stroate kregen we recent broeken, shirts en petten binnen. Het zou me niet verbazen mochten de burgemeester en de schepenen als rapper gekleed zijn.” (lacht)

(Axel Vandenheede en Wouter Verheecke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.