Raoul Servais krijgt volgend jaar carrièreprijs op Animafest in Zagreb

Redactie KW

De Oostendse animatiepionier Raoul Servais krijgt op de volgende editie van het animatiefilmfestival Animafest in het Kroatische Zagreb, in juni 2016, de Lifetime Achievementprijs.

Dat heeft de vzw Fonds Raoul Servais donderdag bekendgemaakt. Aan de bekroning wordt een uitgebreide hommage gekoppeld en de tentoonstelling ‘De Wereld van Raoul Servais’, die momenteel in Gent te zien is, zal naar een galerij in het centrum van Zagreb verhuizen.

Het World Festival of Animated Film Animafest Zagreb wordt gerekend tot de vijf belangrijkste animatiefilmfestivals ter wereld. Tot nog toe kregen 16 animatiegrootheden er de prijs ter bekroning van hun carrière, onder wie Norman McLaren, Chuck Jones en Hayao Miyazaki.

De expo ‘De Wereld van Raoul Servais – vroeger… nu… straks’ werd opgezet naar aanleiding van de wereldpremière op 13 oktober van Servais’ nieuwe kortfilm ‘Tank’ op het 42ste Film Fest Gent. Al zijn 13 korte films plus langspeler ‘Taxandria’ komen er aan bod. Ze worden gelinkt aan zes belangrijke thema’s in het werk van de Oostendse kunstenaar: onderdrukking, conflicten, nostalgie, underdogs en marginaliteit, parodieën en pamfletten, sagen en legenden. In een kelder die als een bunker is aangekleed, is continu ‘Tank’ op groot scherm te zien.

(Belga)

Een ruim interview met Raoul Servais lees je deze week in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.