Radio 1-stem Ward Bogaert: “Doodjammer dat Teletekst verdwijnt”

Woensdag 1 juni stopt de VRT officieel met Teletekst. Een gitzwarte dag voor de vele fans van het medium dat al sinds begin de jaren tachtig een begrip is. Ook Izegemnaar en Radio 1-stem rouwt mee.

© Foto PVH

Ward Bogaert (37) is een geboren en getogen Izegemnaar, maar woont nu met zijn partner gezin in Gent. Sinds 2004 werkt hij bij Radio 1 als reporter en redacteur.

Ook voor hem betekent het definitief verdwijnen van Teletekst het afsluiten van een hoofdstuk. “Ik ben al sinds mijn kindertijd fan van het medium“, bekent hij. “Vooral voor mijn interesse voor het regionale voetbal was het een goed hulpmiddel. Elk weekend checkte ik er de uitslag van KFC Izegem, waar ik toen hevig fan van was.”

Ook anno 2016 is Ward nog altijd een intensief gebruiker. “Er gaat letterlijk geen dag voorbij zonder dat ik even op Teletekst beland. Ik heb een vast patroon pagina’s in mijn hoofd. Ik start altijd op pagina 101 voor het algemene nieuws en ga zo verder richting pagina 400 voor het sportnieuws en pagina 500 voor alles wat met voetbal te maken heeft. Eindigen doe ik op pagina 800 : cultuur en media. Mijn eigen sector.”

‘Interne verzetsgroep’

Toen begin januari het nieuws bekend raakte dat de VRT Teletekst zou afbouwen en uiteindelijk stopzetten, liet ook Ward een spreekwoordelijke traan. “Doodjammer is het. Paul D’Hoore, nu beursspecialist bij VTM, stelde zelfs voor om een interne verzetsgroep op te richten”, glimlacht hij.

Radio 1-stem Ward Bogaert:

Toch blijft Ward Teletekst geniaal vinden. “Je krijgt het nieuws op een compacte manier voorgeschoteld. Glashelder en beperkt tot de essentie. Geen ballast. Ik zal het zeker missen. Elke avond, voor ik in bed kruip, check ik nog eens mijn favoriete pagina’s. Nu zal ik een ander ritueel moeten zoeken.”

Woensdag 1 juni blijft er van Teletekst nog amper één pagina over : 888. “De ondertitels”, zucht Ward. “Ik zal Teletekst altijd koesteren. Het blijft uniek dat we tot diep in de 21ste eeuw konden genieten van dit stukje mediatieke archeologie.

>> Lees hier de opinie van onze redacteur (PVH) over het verdwijnen van Teletekst.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.