Pukkelpop niet, Alcatraz wel: “Het grootste deel van ons publiek is al gevaccineerd”

Alcatraz gaat wel door en stelt alles in het werk om te voldoen aan de eisen van de overheid. © Tom Vanderghinste a-TVK
Olaf Verhaeghe

Hard rock en metalfestival Alcatraz gaat wel door zoals gepland: op 13, 14 en 15 augustus op de Lange Munte in Kortrijk. Eerder vandaag besliste Pukkelpop, dat een week later plaatsvindt, om de handdoek te gooien nu de voorwaarden voor het Covid Safe Ticket iets strenger zijn geworden. Alcatraz bekijkt nog hoe de testing georganiseerd zal worden, maar benadrukt dat het festival er zeker zal zijn.

Wat zich donderdag al aankondigde, werd vrijdag officieel: ook dit jaar zal er geen editie van Pukkelpop zijn. Het muziekfestival besliste zelf om alles af te blazen nadat het Overlegcomité van maandag de regels rond het Covid Safe Ticket verder verfijnde en verstrengde. Wie niet minstens twee weken volledig gevaccineerd is, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen die maximaal 48 uur oud is. Dat betekent dat je voor meerdere festivaldagen ook meermaals negatief zal moeten testen.

Pukkelpop acht het ondanks verregaande voorbereidingen onmogelijk om die testing te organiseren. “De spelregels zijn net voor de wedstrijd veranderd”, klinkt het bij de organisatie. “De eis om het publiek te testen was volstrekt onhaalbaar. We hielden rekening met 7.000 tests per dag, maar uit onze berekeningen blijkt nu dat het drievoudige nodig zal zijn. Dat kan ons niet lukken.” Omdat het festival vooral een heel jong publiek aantrekt, waarvan velen nog niet volledig gevaccineerd kunnen zijn, zou volgens Pukkelpop zowat acht op de tien bezoekers binnen de doelgroep getest moeten worden.

Wél Alcatraz

Het Kortrijkse hard rock en metalfestival Alcatraz, dat op 13 augustus van start gaat op Hoog Kortrijk, ziet het in tegenstelling tot de collega’s uit Limburg wél doenbaar. Dat zegt woordvoerder Bernard De Riemacker aan Het Laatste Nieuws. “Ons publiek is ouder dan dat van Pukkelpop en een hele grote groep zal tegen dan zeker volledig gevaccineerd zijn”, zegt hij. “Hoe we de testing precies zullen organiseren wordt nog bekeken, maar daar zullen we heel binnenkort over communiceren.” Vermoedelijk zal Kortrijk Xpo als testlocatie met een shuttledienst richting het festivalterrein een rol kunnen spelen.

“Hoe dan ook: Alcatraz wordt niet geannuleerd. We zullen voldoen aan alle eisen en voorwaarden”, klinkt het nog. Het festival pakt dit jaar uit met drie podia en een straffe line-up. In totaal verwacht Alcatraz zo’n 25.000 à 30.000 bezoekers, verspreid over drie dagen. Meer info en tickets vind je via www.alcatraz.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.