Producer Ruben ‘Gumble’ Deprez maakt album tijdens lockdown

Wouter Verheecke

Koksijdenaar Ruben Deprez (24) is zijn tijd altijd al ver vooruit geweest. Als vijfjarige drumde hij al, op zijn vijftiende noemde hij zichzelf dj Gumble en nu verovert hij Spotify met zijn zelfgemaakte future beats. Zijn ep Insider is naar verluidt de perfecte soundtrack om de lockdown mee door te komen.

Hoe hij zijn muzikale interesse juist meekreeg, is voor hem evenzeer een raadsel, maar feit is dat Ruben Deprez op zijn vijfde al leerde drummen. “In mijn kindertijd sloot ik me aan bij de Koksijdse drumband El Fuerte. Niet veel later trok ik naar de muziekacademie, waar ik dan ook nog trompet en piano leerde spelen. Als tiener was ik dan weer actief als deejay, terwijl ik toen eigenlijk nog niet eens mocht uitgaan.” (lacht)

“In die tijd draaide ik vooral drum’n’bass en dubstep, onder mijn alter ego Gumble. Achter die naam hoef je niet veel te zoeken. Er hoort geen uitleg bij; ik vond hem destijds gewoon goed bekken. En toch was het ook wel doordacht, want ik had op voorhand gecheckt of die naam nog niet bestond en hij klinkt ook internationaal”, vertelt Ruben.

Homestudio

Dat laatste is al van pas gekomen, want in de beginjaren van zijn latere producerscarrière bracht hij al een eerste single uit op een Duits platenlabel. “Dat is nu zeven jaar geleden, toen ik een dubstepremix maakte voor het bevriende dj-trio Beat & Bang. Fysieke releases zijn er sindsdien niet meer geweest, maar mijn Soundcloud- en Spotify-pagina’s zijn ondertussen wel aardig aangedikt met tal van beat tapes en dj-edits.”

“Die eigen muziek gebruik ik dikwijls zelf in mijn sets en de tracks worden ook gretig opgepikt door andere deejays. In mijn studententijd liet ik mijn drumstel en trompet wat links liggen, omdat je je daarmee niet bepaald populair maakt bij je kotgenoten. Nu grijp ik daar wel dikwijls naar in mijn homestudio, wat ik dan aanvul met de ‘virtuele’ instrumenten die ik speel op mijn synthesizer of drumpad. Op mijn digital audio workstation rijg ik al die losse fragmenten tot slot aaneen tot welklinkende harmonieën, zoals ik het geleerd heb in mijn opleiding tot muziekproducer en soundengineer.”

Eenzelfde gevoel

Inspiratie voor zijn eigen tracks haalt Ruben naar eigen zeggen ‘overal’. “Tegenwoordig maak ik vooral hiphop en future beats, maar ik luister ook naar andere genres, zoals disco, funk en synthwave. Ook films en boeken brengen mij soms op concrete ideeën, net zoals gesprekken met vrienden. Of zelfs dit interview…”

“Heel veel songs blijven onafgewerkt op mijn computer staan, maar doordat ik de voorbije weken tijdelijk werkloos thuiszat, nam ik Heatwave plots weer onder handen. Dat is een heerlijk luchtig nummer dat ik vorige zomer maakte tijdens de hittegolf; ideaal om naar te luisteren in een rustige omgeving. Zo selecteerde ik nog drie recentere tracks met datzelfde gevoel, die ik nu bundelde op de ep Insider. Zie het maar als een knipoog naar hoe ik de lockdown doorkwam!”, lacht hij.

Liveset

De track Since 1995 een verwijzing naar Rubens geboortejaar en een samenwerking met zijn leeftijdsgenoot Olivier Sinnaeve op saxofooon werd door Studio Brussel opgepikt in zijn #ikluisterbelgisch-playlist. De song was vorige week zelfs in primetime te horen op de zender, waarbij Ruben werd opgebeld voor de nodige tekst en uitleg.

“Eerder slopen mijn dj-edits al in radiosets en rapten de Gentenaars van Uberdope op een beat die ik hen toestuurde. Dat gebeurde nu echter geheel spontaan, wat me nog meer voldoening geeft”, glundert hij nog na.

En terwijl Gumble de jongste jaren vooral als producer en minder als deejay actief was, hunkert hij nu weer naar het podium. Dan wordt de insider dus opnieuw een outsider.

“Mijn grote droom is om mijn eigen muziek ooit live te kunnen opvoeren, van zodra ik een volledige set kan brengen. Op welke affiche ik dan zou willen staan? Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar dat lijkt me echt de max!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.